Muistot    |   Kuolleet

Jukka Wasama

Rumpali Jukka ”Judo” Wasama kuoli 21. syyskuuta 2016 Espoossa. Hän oli syntynyt 8. marraskuuta 1956 Turussa. ”Onks tää nyt susta hyvä?”kysyi nallemainen hahmo Gretsch-rumpusettinsä takaa. Kuuntelimme juuri äänitetyn rumpuraidan ja en voinut kuin nyökätä hyväksyvästi – ”Tää on just tässä”. Studion oven taakse oli ilmestynyt naapuripajojen muusikoita ihmettelemään, kuka soittaa rumpuja noin persoonallisella ja virtuoosimaisella tekniikalla.

Muusikko Jukka Wasama s. 08.11.1956 k. 21.09.2016

Rumpali Jukka ”Judo” Wasama kuoli 21. syyskuuta 2016 Espoossa. Hän oli syntynyt 8. marraskuuta 1956 Turussa.

”Onks tää nyt susta hyvä?”kysyi nallemainen hahmo Gretsch-rumpusettinsä takaa. Kuuntelimme juuri äänitetyn rumpuraidan ja en voinut kuin nyökätä hyväksyvästi –”Tää on just tässä”. Studion oven taakse oli ilmestynyt naapuripajojen muusikoita ihmettelemään, kuka soittaa rumpuja noin persoonallisella ja virtuoosimaisella tekniikalla.

Vielä enemmän hämmästystä herätti rumpujen mikitys - kaksi overhead-mikrofonia setin yläpuolella ja yksi mikki puolen metrin päässä bassorummusta. Rumpusoundi oli paitsi loistava myös täydellisesti balanssissa. Taitaja setin takana oli Jukka ”Judo” Wasama.

Wasama tuli tunnetuksi legendaarisen Piirpauke-yhtyeen ensimmäisenä rumpalina. Tämä multi-instrumentalisti Sakari Kukon ja basisti Antti Hytin ajatuslapsi syntyi vuonna 1974.

Piirpauke soitti maailmanmusiikkia jo ennen koko termin keksimistä ja oli yksi maamme ensimmäisiä vientibändejä. Yhtye kiersi esiintymässä Euroopan lisäksi jopa Intiassa ja Kuubassa. Neljäs alkuperäisjäsen oli kitaristi Hasse Walli.

Lyömäsoitinguru Edward Vesalan opissa ollut Wasama oli freejazzista ponnistavalla soittotyylillään maalaamassa suomalaisen etnojazzin sielunmaisemaa. Nykykansanmusiikin kestohitti Konevitsan kirkonkellot Piirpauken ensialbumilta on loistava esimerkki Wasaman maagisesta symbaalileikittelystä.

Wasama ehti olla mukana myös yhtyeen kahdella seuraavalla levyllä.

Wasama ja myös Piirpaukessa soittanut basistiveli Olli-Pekka olivat perustaneet vuonna 1976 bändin, joka sai nimekseen Wasama Quartet. Kvartetin siitä tekivät viulisti Mikko-Ville Luolajan-Mikkola sekä kitaristi Ilkka Niemeläinen. Jukka Wasama erosi Piirpauke-yhtyeestä Intiaan suuntautuneen keikkamatkan jälkeen vuonna 1980. Hän halusi free-lancemuusikkouden ohella myös vakituisen työn ja ryhtyi hoitamaan perheyritystä Helsingissä.

Wasama Quartetin nimeä kantava albumi julkaistiin samana vuonna ja sitä seurasi kolme vuotta myöhemmin ilmestynyt levy Dirty Date. Wasama Quartet ehti kiertää aktiivivuosinaan Euroopan jazzfestivaaleja taajaan. Wasaman rummunsoittoa kuultiin jopa Pompeijin raunioilla neljänkymmenen asteen helteessä. Wasama Quartet soitti reunion-keikan Pori Jazzissa vuonna 2014.

Karelia on saksofonisti Seppo ”Paroni” Paakkunaisen luotsaama kansanmusiikkiyhtye, joka sai alkunsa jo 70-luvun alussa. Judo Wasamakin rummutti kolmen albumin verran bändissä, vuodesta 1983 alkaen. Tässä yhtyeessä hän soitti rumpusetin ohella myös kaikenlaisia muinaissuomalaisia lyömäsoittimia kuten esimerkiksi alun perin petoeläimien pelotteluun käytettyä lepenelautaa.

Vuodesta 2010 Wasama soitti etnojazzbändi Tuigussa yhdessä jo Piirpauke-aikaisen bänditoverinsa kitaristilegenda Juha Björnisen kanssa.Tuigun muut soittokaverit olivat pianisti Rob Dominis ja kontrabasisti Jussi Liski. Suruviesti Wasaman kuolemasta tuli kesken Tuigun toisen albumin äänityssessioiden. Levy jäi kesken.

Jukka oli kotona Tarja-vaimonsa kanssa viihtyvä ihminen, jolle tärkeää perheen ohella olivat veneily ja lemmikkikoira. Bilehile tai baarien mies hän ei ollut. Jututtamani bändikaverit Juha Björninen, Sakari Kukko ja Harri Saksala kuvailevat häntä joustavaksi ja huumorintajuiseksi ihmiseksi, joka kykeni ratkomaan konfliktitilanteet arvokkaan leikkimielisellä tyylillään.

Soitto Wasaman kanssa oli helppoa. Hänen ilmavan tekninen soittotyylinsä tuki kokonaisuutta ja jätti silti tilaa toisillekin. Hän oli aina hyvin pukeutumistietoinen ja osasi yllättää myös monipuolisen musiikkimakunsa avulla. Freejazzmiehen jalka vispasi salaisesti diskomusiikille: Baccara, Earth Wind & Fire, Barry White. Viimeisimpiä suosikkeja oli Adele.

Judo Wasaman viimeisimmiksi esiintymisiksi jäivät Tuigun esiintyminen Kumpulan Kyläjuhlilla 28.5. ja Istu ja pala - orkesterin keikka Porvoossa 21. kesäkuuta.

Jukka Wasama oli omaääninen lyömäsoitintaiteilija, jonka mukana lähti myös osa suomalaista jazzrummunsoittoperinnettä.

Jussi Liski

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?