Muistot    |   Kuolleet

Vuokko Härme

Arkkitehti Vuokko Härme (os. Pykäläinen) kuoli Helsingissä 23. syyskuuta 2016 vaikean leikkauksen jälkeen pitkittyneen toipumisen vietyä elimistön voimat. Hän syntyi Iisalmessa 1. marraskuuta 1945.

Arkkitehti Vuokko Härme s. 01.11.1945 k. 23.09.2016

Arkkitehti Vuokko Härme (os. Pykäläinen) kuoli Helsingissä 23. syyskuuta 2016 vaikean leikkauksen jälkeen pitkittyneen toipumisen vietyä elimistön voimat. Hän syntyi Iisalmessa 1. marraskuuta 1945.

Vuokko syntyi kymmenlapsiseen perheeseen toiseksi nuorimpana. Hänen isänsä toimi Kymmene Oy:n piiripäällikkönä ja nuorena tyttönä Vuokko seurasikin isää usein tämän puunhankinnan tarkastusmatkoille lähialueille. Vuokko muisteli kotona kertoneensa, että oli etsinyt Lapinlahden Väisälänmäeltä isänsä jalanjälkiä.

Isän jalanjälkien sijaan lahjakkuus vei kuitenkin Vuokon toisille teille. Ensiksi AFS-stipendiaatiksi Yhdysvaltoihin aikana jolloin vaihto-oppilasvuosi oli harvinaista ja Atlanttia ylitettiin päiväkausia valtamerilaivalla, sitten Iisalmen tyttölyseon jälkeen Ouluun arkkitehtiopintoihin.

Opiskeluaikana hän tutustui Oulussa tulevaan mieheensä, Pertti Härmeeseen.

Ensimmäisenä työnään Vuokko Härme oli professori Seppo Valjuksen suosituksesta mukana Pohjola-yhtiön Haagan konttorirakennuksen suunnittelussa.

Valmistuttuaan Härme muutti Helsinkiin, jossa hän teki pitkän uran arkkitehtinä usean eri toimiston palveluksessa, pisimpään näistä CJN Oy:ssä. Hän osallistui useaan pääkaupunkiseudun ilmettä muokanneeseen rakennuskohteeseen vähitellen yhä vastuullisemmissa rooleissa.

Härmen ehdoton vahvuus oli kyky tiiviiseen yhteistyöhön niin työmaan vastaavien mestarien kuin itse ammattimiesten kanssa, joka perustui syvään käytännön ymmärrykseen rakennusmateriaaleista.

Härme oli vanhan koulukunnan arkkitehti ja rakasti käsin piirtämistä. Hänen kykynsä hahmottaa tilaa näkyi erityisesti Nesteen uuden pääkonttorin kaltevan pyöreän lasikaton detaljien suunnittelussa.

Härme osallistui myös isojen ulkomaisten rakennuskohteiden suunnitteluun. Näistä toteutuneita olivat Bagdadin konferenssipalatsi, Libyaan 1980-luvulla rakennetut Ras Lanufin kaupunki ja Sirten kongressikeskus.

Jo pelkästään 1980- ja 90-luvun alun Libyassa toimiminen vaati suurta rohkeutta, saati pätevän naisen uraauurtava rooli arabikulttuurissa. Härme kuitenkin muisteli saaneensa pelkästään kunnioittavaa suhtautumista libyalaisilta ja turkkilaisilta liikekumppaneiltaan.

Härme oli aktiivinen myös muissa projekteissaan, oli kyse sitten kolmen arkkitehtisiskon yhteistyössä suunnittelemasta liikerakennuksesta Iisalmeen tai japanilaisen rakennusperinteen tutkimisesta Sasakawa-säätiön myöntämän stipendin turvin.

Myöhemmin Härme toimi Helsingin kaupungin asemakaavaosastolla ja Alvar Aalto -säätiön palveluksessa. Kaupunkikuvassa parhaiten näkyi kuitenkin Senaatintorille talvella 1997 rakennettu Ulriika Elenooran kirkon muotoon rakennettu lumikirkko, jonka rakennuspiirrokset Härme laati Helsingin Rakennusmestariyhdistyksen pyynnöstä.

Viimeisen työnsä hän suunnitteli kotiinsa, johon rakennettu lasiseinäinen ja ilmava kerrostalosauna kuvasti hyvin hänen tilankäyttötaitojaan ja esteettistä silmää. Vuokko ehti nauttia kotisaunan pehmeistä löylyistä hieman alle vuoden verran.

Juho Härme
Kirjoittaja on Vuokko Härmeen poika.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet