Muistot

Paavo Noponen

Maineikas urheiluselostaja menehtyi maanantaina iltapäivällä.

Urheiluselostaja Paavo Noponen s. 25.03.1930 k. 24.10.2016

Pitkäaikainen urheiluselostaja Paavo Noponen kuoli 86-vuotiaana maanantaina iltapäivällä 24. lokakuuta 2016. Noponen oli syntynyt 25. maaliskuuta 1930 Helsingissä. Asian vahvisti HS:lle Noposen poika Erkka Noponen.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Yleisradio.

Yleisradion uutisen mukaan Noponen kuoli sairastuttuaan kuumeeseen, josta hän ei enää toipunut.

Sinivalkoisena äänenä tunnettu Noponen aloitti urheiluselostajan uransa 1950-luvulla, ja ennätti selostaa kaikkiaan 18 olympialaisissa.

”Tässä hämilläni olen”, selostajakollega Seppo Kannas, 83, sanoi HS:lle työtoverinsa kuolemasta.

Kannas pääsi Yleen selostuskurssin kautta 1961, ja yksi kurssin vetäjistä oli Noponen.

”Minun ensimmäinen selostukseni oli Paavon kanssa: pikaluistelumaaottelu Suomi–Hollanti, Eläintarha ja vesisadetta. Paavo oli legenda”, Kannas sanoi.

Kannas muistaa hyvin tuon Eläintarhan kentällä käydyn luistelukilpailun. ”Jännitin, en niinkään selostamista, vaan että vierelläni oli Paavo.”

Noposen ensimmäinen suuri tapahtuma Ylelle oli Helsingin olympialaiset 1952, ja työura päättyi Helsingin yleisurheilun EM-kisoihin 1994.

Montrealin olympialaisissa 1976 Noponen joutui pahaan auto-onnettomuuteen, kun autokunta oli matkalla Lake Placidiin tutustumaan vuoden 1980 talvikisojen olosuhteisiin. Noponen joutui onnettomuuden takia lonkkaleikkaukseen, joka uusittiin useasti. Tuo onnettomuus jätti jälkensä Noposen liikkumiseen elämän loppuun asti.

”Hyvin tulimme toimeen, vaikka minä olin sitten enemmän television puolella ja Paavo radiossa”, Kannas lisäsi.

Palkittu ja arvostettu urheiluselostaja Jarmo Lehtinen oli nuori mies, kun hän hyppäsi ensimmäisen kerran luurit korvilla isoissa kisoissa Noposen pariksi.

”Meidän ensimmäiset yhteiset kisat olivat Rooman yleisurheilun MM 1987, sitten tulivat Lahden MM-hiihdot 1989 ja Tokion yleisurheilun MM 1991”, Lehtinen sanoi.

”Paavo puhui aina, että hän oli minun oppi-isäni ja minulle se sopi hyvin. Olen saanut paljon juttuja omaan työhöni Paavolta”, Lehtinen sanoi.

Lehtinen muisteli, että Noponen oli hyvin pedanttinen laatiessaan selostuksia ja valmistautuessaan niihin. Hän saattoi kirjoittaa lauseita ja selostuspätkiä etukäteen, ja yhteen tällaiseen hän kompastui jäähyväiskisoissaan.

”Paavo halusi selostaa 400 metrin aidat, kun hän tunsi lajiin vetoa oman poikansa Erkan harrastuksen kautta. Paavo valmisteli huolella selostuksen oli sitä mieltä, että Edgar Itt voittaa kisan ja niin hän selosti”, Lehtinen muisteli, ”mutta sitten kävikin, että Ukrainan Oleg Tverdohleb voittikin kisan”, Lehtinen sanoi.

Noponen totesi 400 metrin finaalin jälkeen jotakuinkin näin, että selostusura päättyi niin kuin se oli alkanutkin. Noponen oli selostanut Helsingin olympialaisissa seiväshypyssä, että ”hyppääjä lähtee liikkeelle ja panee riman kuoppaan”.

”Se saatiin leikattua pois sen aikaiselta nauhalta, mutta Paavo piti virhettä aivan kauheana”, Lehtinen sanoi erehdyksestä, joita sattuu helposti itse kullekin.

Juhani ”Jussi” Sipilä selosti parikymmentä vuotta yhtä aikaa Noposen kanssa. Sipilä muisteli Noposen verbaalisuutta.

”Kyllä Paavo oli varsinkin silloin 1970- ja -80-luvuilla sanataituri, joka oli ylitse muiden”, Sipilä sanoi.

Pian eläkkeelle jäävä Hannu-Pekka Hänninen muisteli hauskaa sattumaa Soulin olympialaisista vuodelta 1988.

”Olin siinä aamulla keskellä aamutoimiani, kun kuulin suomalaista selostusta. Sitten huomasin, että Paavohan siellä selosti miesten 100 metrin finaalia etukäteen ja Ben Johnsonin voittoa”, Hänninen sanoi. ”Pidän häntä yhtenä parhaista sanankäyttäjistä.”

Noponen oli maisterismies, kuten Sipilä häntä kuvasi ja kirjallisuus oli pääaineena.

”Olimme kerran Davosissa hiihdon maailmancupissa, kun kysyin jotain Paavolta ja hän antoikin minulle pitkän listan, joka urheilutoimittajien pitäisi lukea. Siinä oli Ernest Hemingwayta, John Steinbeckia, Väinö Linnaa, Yrjö Jylhää ja monia muita. Lista on minulla vieläkin, ja monia olenkin lukenut”, Hänninen sanoi.

Noponen jäi Yleisradiosta eläkkeelle vuonna 1994.

Heikki Miettinen

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Kuvakooste