Muistot    |   Kuolleet

Samuli Sarajas

Emeritusprofessori Heikki Seppo Samuli (Sami) Sarajas kuoli Espoossa 29. syyskuuta 2016 89-vuotiaana. Hän oli syntynyt 11. huhtikuuta 1927. Palveltuaan jatkosodassa ilmatorjuntatykistössä Samuli Sarajas kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1945 ja aloitti fysiikan, biokemian, ihmisfysiologian ja vertailevan fysiologian opinnot Helsingin yliopistossa. Samanaikaisesti hän opiskeli lääkäriksi ja valmistui 1958 lääketieteen lisensiaatiksi ja 1965 filosofian lisensiaatiksi.

Emeritusprofessori Samuli Sarajas s. 11.04.1927 k. 29.09.2016

Emeritusprofessori Heikki Seppo Samuli (Sami) Sarajas kuoli Espoossa 29. syyskuuta 2016 89-vuotiaana. Hän oli syntynyt 11. huhtikuuta 1927.

Palveltuaan jatkosodassa ilmatorjuntatykistössä Samuli Sarajas kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1945 ja aloitti fysiikan, biokemian, ihmisfysiologian ja vertailevan fysiologian opinnot Helsingin yliopistossa. Samanaikaisesti hän opiskeli lääkäriksi ja valmistui 1958 lääketieteen lisensiaatiksi ja 1965 filosofian lisensiaatiksi.

Keväällä 1953 Sarajas kutsuttiin asiatuntijatehtäviin Tukholman Karoliiniseen Instituuttiin. Tehtävän piti kestää kaksi viikkoa, mutta siitä tulikin neljä vuotta.

Väitöskirjaan johtanut työ alkoi hypotermian koiran sydämeen ja verenkiertoon aiheuttamien muutoksien selvittämisestä. Työrauhan ja tarpeelliset tutkimusresurssit tarjosivat kuuluisan sydänkirurgi Clarence Crafoordin klinikka, Wenner-Grenin kardiovaskulaarinen laboratorio ja Kuninkaallinen eläinlääkärikorkeakoulu. Samuli Sarajas väitteli Helsingin yliopistossa lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi vuonna 1961 saaden työstään arvostetun laudatur-arvosanan.

Tutkimustyön ohessa Samuli Sarajas tutustui Tukholmassa tulevaan vaimoonsa, sairaanhoitaja Kerstin Söderlundiin.

Sarajas toimi Helsingin yliopiston fysiologian laitoksella apulaisprofessorina vuosina 1966–1972. Vuonna 1972 hänet nimitettiin Eläinlääketieteellisen korkeakoulun fysiologian professorin virkaan, josta hän jäi eläkkeelle 1990.

Sarajas teki yhteistyötä Wihurin tutkimuslaitoksen johtajan professori Pentti I. Halosen kanssa Salus-sairaalassa verenkierron ja erityisesti sydämen verenkierron fysiologian tutkimuksissa. Sarajaksen asiantuntemus hyödytti myös lääketeollisuutta ja -markkinointia. Hän toimi Boehringer Ingelheim GmbH int:n asiantuntijalääkärinä 1969–1982. Suomen Kardiologinen Seura kutsui hänet kunniajäsenekseen vuonna 2005.

Sarajas oli hiljainen, vähän vetäytyvä, mutta hyväntahtoinen ja avulias taustavaikuttaja, joka ideoi tutkimusta ja koulutusta. Työohjaajana hän oli vaativa, erityisesti kirjoitetun raportin suhteen. Sarajas oli itse hyvä kirjoittaja, hänen ”hanhensulkansa” ansiosta moni tutkimus saatiin julkaistua hyvissä lehdissä

Ohjatessaan ja antaessaan lausuntoja lääketieteen tutkijoiden väitöskirjahankkeista Sarajas totesi, että opettaminen on opettavaista, vaikka usein työlästä, mutta aina antoisaa.

Kun nuori tutkija jännityksestä vapisten astui hänen eteensä kuulemaan arviota väitöskirjastaan, hän hymyili isälliseen tapaan ja sanoi, että kirja oli mielenkiintoinen ja että hän oli tehnyt siihen osuvia ja parantavia korjauksia. Hänestä tuli monen nuoren tutkijan hyvä ystävä.

Samin pyhättö oli perheen huvila Hollolan Isosaaressa, jonka hänen isänsä oli ostanut vuonna 1932. Hän vietti siellä melkein kaiken vapaa-aikansa.

Samin rakkain harrastus oli valokuvaus. Viulunsoiton harrastajana oli luonnollista, että Sibeliuksen musiikki oli hänen sydäntään lähellä. Sotaveteraanina myös Mannerheimiin liittyvä kirjallisuus kiinnosti häntä paljon.

Ilmari Pyykkö
Matti Halinen

Kirjoittajat ovat professoreita ja Samuli Sarajaksen oppilaita.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet