Muistot    |   Kuolleet

Ilkka Heiskanen

Suurlähettiläs Ilkka Heiskanen kuoli vaikean sairauden murtamana 4. lokakuuta 2016 Madridissa. Hän oli 68-vuotias, syntynyt upseeriperheeseen Rovaniemellä 10. joulukuuta 1947. Koulunsa Heiskanen kävi pääosin Helsingissä, missä hän oli myös aktiivinen partiolainen.

Suurlähettiläs Ilkka Heiskanen s. 10.12.1947 k. 04.10.2016

Suurlähettiläs Ilkka Heiskanenkuoli vaikean sairauden murtamana 4. lokakuuta 2016 Madridissa. Hän oli 68-vuotias, syntynyt upseeriperheeseen Rovaniemellä 10. joulukuuta 1947. Koulunsa Heiskanen kävi pääosin Helsingissä, missä hän oli myös aktiivinen partiolainen.

Valmistuttuaan valtiotieteen kandidaatiksi 1972 Heiskanen työskenteli kolme vuotta sotilasasiamiehen sihteerinä Varsovassa ennen siirtymistään ulkoasiainministeriöön. Aluksi ulkomaankomennukset veivät hänet Canberraan ja Madridiin. Palattuaan Suomeen hän toimi ETYK-toimikunnan sihteerinä 1985–87.

Heiskanen työskenteli Georgetownin yliopiston tutkijaprofessorina 1987–1988 ja sen jälkeen lähetystöneuvoksena Washingtonin ja ministerineuvoksena Brysselin suurlähetystöissä. Niissä hänen toimenkuvansa painottui turvallisuuspoliittisiin kysymyksiin.

Suomeen palattuaan 1995 hän toimi turvallisuuspoliittisen yksikön päällikkönä. EU-jäsenyyden myötä myös turvallisuuspolitiikka nähtiin uudessa valossa.

Heiskanen toi ministeriön sisäiseen keskusteluun uusia näkökulmia valmisteltaessa Lipposen hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittista selontekoa.

Hongkongin pääkonsulina 1998–2002 Heiskanen laajensi kaupallisten kysymysten tuntemustaan. Sitä hän hyödynsi 2002–2006 toimiessaan suurlähettiläänä Meksikossa, mistä sivuakkreditoinnit veivät hänet Kuubaan, Belizeen ja Haitiin.

Hänen viimeinen työtehtävänsä oli suurlähettiläänä Chilessä 2010–2014, jonka jalkamaaksi liitettiin 2013 Venezuela.

Heiskanen oli lojaali ja kannustava työtoveri, joka toi johtamiseen, suunnitteluun ja tilanteiden arviointiin monipuolisen kokemuksensa itseään tai tietojaan korostamatta.

Hänen rauhallinen ja hyväntahtoinen suhtautumisensa vaikeisiinkin asioihin teki hänestä helposti lähestyttävän. Hän avasi analyyttisesti solmukohtia, ja hänen vilpitön ilonsa onnistumisista oli tarttuvaa.

Heiskanen piti 1990-luvulla Helsingin yliopistossa diplomatiakursseja, ja eläkkeellä hän opetti Madridissa Complutense ja Nebrija-yliopistoissa.

Vuorikiipeilyharrastus vei Heiskasen asemamaidensa vuorille. Hän oli ahkera lukija ja esitteli kirjoja mm. Kanava-lehdessä sekä keräsi mittavan kokoelman erikielisiä Kalevalan ja Kantelettaren painoksia. Ilkka Heiskanen ja Anne-puoliso olivat vieraanvarainen pariskunta, joka tutustui syvällisesti asemamaidensa kieleen ja kulttuuriin.

Heiskaselle myönnettiin Suomen Leijonan komentajamerkki, sotilasansiomitali, useita ulkomaisia kunniamerkkejä sekä Academia Mexicana de Derecho Internationalin kunniajäsenyys. Sotilasarvoltaan hän oli kapteeni.

Jaakko Laajava
Laura Reinilä
Anneli Vuorinen

Kirjoittajat ovat Ilkka Heiskasen ystäviä ja kollegoita ulkoasianministeriössä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet