Muistot

Aarne Nikka

Kittilän pitkäaikainen kunnanjohtaja Aarne Nikka kuoli 2. syyskuuta 2016 kotonaan Pakatissa pitkäaikaisen sairauden murtamana. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Ylitorniolla 3. maaliskuuta 1931.

Kunnanjohtaja Aarne Nikka s. 03.03.1931 k. 02.09.2016

Kittilän pitkäaikainen kunnanjohtaja Aarne Nikka kuoli 2. syyskuuta 2016 kotonaan Pakatissa pitkäaikaisen sairauden murtamana. Hän oli 85-vuotias, syntynyt Ylitorniolla 3. maaliskuuta 1931.

Aarne Nikka suoritti Tampereella Yhteiskunnallisen korkeakoulun kunnallistutkinnon vuonna 1958. Ura kunnallishallinnossa alkoi Suomussalmen kunnansihteerinä ja jatkui Kuivaniemen kunnanjohtajana.

Kittilän kunnanjohtajana Aarne Nikka työskenteli 31 vuotta ennen eläköitymistään vuonna 1994. Hänellä oli myös lukuisia luottamustehtäviä.

Nikan työ kunnanjohtajana loi pohjan Kittilän kunnan nykyiselle menestykselle. Lentokentän rakentaminen ja avaaminen vuonna 1979 on merkittävä saavutus Nikan uralla. Toinen merkittävä saavutus oli Hotelli Levitunturin rakentaminen ja Levin matkailukeskuksen perustaminen.

Koulutus oli Nikalle yksi johtava teema elämässä. Heti Kittilään saavuttuaan hän totesi, että syrjäkylän lapsilla ei ollut mahdollisuutta käydä koulua. Kylällä oli vain maksullinen yhteiskoulu. Niinpä hän ryhtyi hankkimaan kunnallista kokeilukeskikoulua. Hän matkusti lukemattomia kertoja Helsinkiin tapaamaan ministereitä, ministeriöiden virkamiehiä ja kansanedustajia. Uurastus tuotti tulosta, ja kokeilukeskikoulu aloitti vuonna 1965. Ensimmäiselle luokalle tuli tuolloin yhteensä 80 syrjäkylien lasta.

Kittilän kunta ja kuntalaiset olivat lähellä Nikan sydäntä loppuun asti. Hänellä oli aina aikaa ja halua auttaa apua tarvitsevia. Hän ajoi pienen ihmisen asiaa, yhteiskunnallista tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta.

Taide oli Nikalle tärkeä asia. Hän tuki kittiläläisiä taiteilijoita, mm. Kalervo Palsaa ja Reidar Särestöniemeä, monin tavoin. Rakkaus taiteeseen näkyi myös Nikan kotona, jonka seinillä on lukemattomia tauluja, pääasiassa Lapin maisemia.

Eläkepäiviään Nikka vietti uuden harrastuksen, kirjoittamisen, parissa. Aika kului Kittilän kunnan lähihistoriaa tutkien, ja tutkimusten tuloksena syntyi kuusi kirjaa. Hän myös otti ärhäkkäästi kantaa monenlaisiin epäkohtiin.

Nikka oli vahva ja merkittävä persoona, jonka kunnanjohtajakautta Kittilässä leimasivat idearikkaus, uskallus, rajojen ylittäminen ja peräänantamaton uurastus asiansa eteen.

Hänet tunnettiin kunnan asioissa kaikkia osapuolia kuuntelevana kunnanjohtajana, joka hankki ajamilleen asioille kannatuksen jo niiden valmisteluvaiheessa.

Päivi Laitinen
Kirjoittaja on Aarne Nikan tytär.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet