Muistot    |   Kuolleet

Pentti Perksalo

Pentti Perksalo 1929–2016

Oopperalaulaja Pentti Perksalo s. 05.03.1929 k. 08.09.2016

Oopperalaulaja Pentti Perksalo kuoli 8. syyskuuta 2016 Halikossa 87-vuotiaana. Hän oli syntynyt 5. maaliskuuta 1929 Porissa.

Ennen ryhtymistään päätoimiseksi oopperalaulajaksi Perksalo suoritti voimistelunopettajan tutkinnon 1951 ja filosofian kandidaatin tutkinnon Helsingin yliopistossa 1966. Perksalo toimi liikunnanopettajana ensin Perniössä ja vuodet 1960–1974 Salossa.

Savonlinnan musiikkipäivillä 1966 Perksalo tuli esittäytymään minulle ja kysyi, kannattaisiko hänen vielä 40-vuotiaana ryhtyä opiskelemaan laulua tosissaan. Vastasin, että laulaja ei ole koskaan liian vanha aloittaakseen lauluopintonsa ja laulajan ääni kestää hyvällä hoidolla 30–35 vuotta. Perksalo lauloi vielä 80-vuotiaanakin aivan suvereenisti ja kauniilla timbrellä.

Perksalo oli luonteeltaan mitä mieluisin oppilas: ahkera ja tunnollinen sekä rohkea elämänvalinnoissaan, toisaalta vaatimaton ihminen, joka ei juuri tehnyt numeroa itsestään. Vaikka olin pari vuotta Perksaloa nuorempi ja laulunopettajana itsekin vielä varsin vihreä, suhtauduimme toisiimme veljellisen arvostavasti ilman muodollisia auktoriteettikysymyksiä.

Perksalo opiskeli myös ulkomailla opettajinaan muun muassa Clemens Kaiser-Bremeh, Luigi Ricci, Tito Gobbi ja Peter Berne.

Laulajana Perksalo joutui monilahjakkuutena etsimään kotvan aikaa ”vihreää oksaansa”, joka löytyi ennen pitkää Wagnerin oopperoiden parista, mikä oli sangen rohkea veto nuorelta tenorilta. Tämän teki kuitenkin mahdolliseksi Perksalon laaja-alainen ja kestävä tenoriääni sekä poikkeuksellinen musikaalisuus ja nopea oppimiskyky, jotka viittasivat selvästi tulevaan oopperalaulajan uraan.

Kun Suomen kansallisooppera 1970 etsi uutta Lohengrinia Wagnerin samannimisen oopperan nimirooliin, otin yhteyttä oopperan johtajaan Alfons Almiin ja tarjosin uutta kykyä kokeilemaan oopperan pääroolia. Tunsin Perksalon kyvyt. Tiesin hänet vahvaksi eläytyjäksi ja valmiiksi heittäytymään vaativiinkin tehtäviin. Lisäksi hän vaikutti ikäistään kypsemmättä laulajalta.

Wagnerin Lohengrinin nimiroolista alkoi Perksalon mittava oopperalaulajan ura, joka johti pian merkittäviin vierailuihin Suomen kansallisoopperassa muun muassa Tristanin ja Isolden Tristanina sekä Tannhäuserin ja Verdin Otellon nimiosissa.

Muita Wagnerin tenoriosia –Valkyyrian Siegmund, Siegfriedin nimiosa ja Jumalten tuhon Siegfried – Perksalo lauloi 1970- ja 1980-luvuilla mm. Genevessä, Frankfurtissa, Madridissa, Barcelonassa, Lyonissa, Strasbourgissa, Marseillessa, Seattlessa ja Wienin valtionoopperassa.

Pentti Perksalo oli laulajana luonnonlahjakkuus. Menestyksen kulmakivinä olivat hänen vuosien varrella kehittämänsä luonnollinen laulutekniikka, kaunis äänen väri ja rohkea heittäytyminen.

Matti Tuloisela
Kirjoittaja on Pentti Perksalon ystävä ja Sibelius-Akatemian laulumusiikin emeritusprofessori.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?