Muistot    |   Kuolleet

Pekka Vuoria

Professori, lääketieteen ja filosofian tohtori Pekka Vuoria kuoli Oulussa 7. lokakuuta 2016. Hän oli 92-vuotias, syntynyt Loimaalla 9. toukokuuta 1924.

Professori Pekka Vuoria s. 09.05.1924 k. 07.10.2016

Professori, lääketieteen ja filosofian tohtori Pekka Vuoria kuoli Oulussa 7. lokakuuta 2016. Hän oli 92-vuotias, syntynyt Loimaalla 9. toukokuuta 1924.

&nbps;

Vuoria lähti vapaaehtoisena sotaan ja toimi viesti- ja jalkaväkijoukkueen johtajana Karjalan Kannaksella ja Lapin sodassa. Sodan jälkeen Vuoria aloitti lääketieteen opinnot Helsingin yliopistossa. Opintojaan hän rahoitti kirjoittamalla seikkailukirjoja nuorille ja vakavampaankin kirjallisuuteen riitti energiaa. WSOY julkaisi nuoren runoilijan esikoiskokoelman vuonna 1948 ja arviot olivat kannustavia.

Runous säilyi läpi elämän rakkaana harrastuksena. Vuoria pakinoi Suomen Kuvalehdessä 70-luvulla ja toimi tämän jälkeen Aamulehden kolumnistina toistakymmentä vuotta.

Lääkäriksi valmistuttuaan Vuoria siirtyi kunnanlääkäriksi Juukaan. Neljä vuotta Pohjois-Karjalassa muokkasi pysyvästi hänen näkemystään potilaan kohtaamisesta. Vuonna 1956 Vuoria muutti perheineen Turkuun ja aloitti sairaalalääkärin työn. Hän erikoistui röntgenologiaan ja ryhtyi valmistelemaan väitöskirjaa professori Carl Wegeliuksen ohjauksessa.

Vuoria väitteli 1959 ja oli Turun yliopistollisen keskussairaalan osastoylilääkärinä, kunnes tuli valituksi Oulun yliopiston röntgenologian professoriksi 1966. Tuolloin käynnistyi Oulun yliopistollisen keskussairaalan suunnittelu ja rakentaminen.

Vuorian edustama lääketieteen ala koki suuria muutoksia 1970- ja 80-luvuilla tutkimus – ja hoitomenetelmien ja laitteiden kehittyessä nopeasti. Ultraääni- ja magneettitutkimusten myötä Vuorian erikoisalan nimi muuttui radiologiaksi.

Vuoria oli kielitaitoinen, kansainvälinen ja seurasi aikaansa. Hänen johdollaan lääninsairaalan röntgenosastosta kehittyi kansainväliset mitat täyttävä radiologian yliopistoklinikka.

Vuoria onnistui osaavan tutkimus- ja hoitohenkilökunnan rekrytoinnissa ja jatkuvassa koulutuksessa. Hän piti yllä ja kehitti tieteellisessä työssä ja kliinisessä osaamisessa tärkeitä kansainvälisiä kontakteja. Uusina toimintoina otettiin ajoissa käyttöön erilaiset sisäelinten toiminnalliset kuvantamiset.

Toimenpideradiologia kehittyi niin, että klinikalla kyettiin tekemään myös päivystysluontoisia hoitotoimenpiteitä esimerkiksi kallonsisäisessä verisuonistossa. Sairaalassa radiologian huolenaiheena olivat kalliit laitteistot. Hankinnat saatiin sujumaan Vuorian avulla.

Vuoria oli monipuolinen järjestö- ja yhdistysmies, yrittäjä ja innovaattori. Eläkkeellä hän löysi elämäänsä uutta sisältöä opiskelemalla ja suuntaamalla mielenkiintonsa ihmisenä olemiseen liittyviin kysymyksiin.

Pekka Vuorialle oli tunnusomaista inhimillinen lämpö ja halu vahvistaa toisia ihmisiä. Hän halusi edistää tiimityötä ja yhdessä tekemistä kamppaillen byrokratiaa ja laitostumista vastaan sanoilla ja käytännöillä.

Työssään, kirjoituksissaan ja henkilökohtaisessa elämässään hän ilmensi ihmisuskoista, arvojohtoista elämänasennetta, jossa sydämen sivistys, suvaitsevaisuus ja vastuullinen myönteisyys ohjasivat tekemistä. Kovat elämänkokemukset eivät lannistaneet Vuoriaa, jonka huumorintaju, uteliaisuus ja kunnioittava eleganssi, syvä inhimillisyys ja isänmaanrakkaus avasi toisissa hengen voiman ja uskon parempaan huomiseen.

Antti Palva
Esa Saarinen
Matti Vuoria

Kirjoittajat ovat Pekka Vuorian lääkäri- ja opettajakollega, filosofiystävä ja poika.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet