Muistot    |   Kuolleet

Jukka Jääskeläinen

Jukka Jääskeläinen 1955–2016

Suomentaja Jukka Jääskeläinen s. 25.06.1955 k. 04.10.2016

Jukka Jääskeläinenkuoli sairauskohtaukseen Janakkalassa 4. lokakuuta 2016 61-vuotiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 25. kesäkuuta 1955.

Jääskeläinen kirjoitti ylioppilaaksi hämeenlinnalaisesta Poltinahon lukiosta vuonna 1974 ja valmistui diplomikielenkääntäjäksi Tampereen kieli-instituutista vuonna 1977. Suomentajaksi Jääskeläinen ryhtyi 1980-luvun alussa.

Jääskeläinen tuli alalle suoraan pystymetsästä ja sai ensimmäisen työnsä – oman kertomansa mukaan – lähinnä hyvän supliikin ja rohkean yrityksen ansiosta. Toisaalta hänellä oli etunaan laaja lukeneisuus, kiinnostus kieleen ja aimo annos lahjakkuutta. Laaja ystävä- ja tuttavapiiri takasi, että hänen oli helppo saada monenlaista asiantuntija-apua.

Jääskeläisen teoslistalle kertyi parinkymmenen tunnetun jännityskirjailijan nimet, Elmore Leonardista John Le Carréen, Tom Clancysta Harlan Cobeniin, Lee Childista Michael Connellyyn ja Philip Kerriin.

Uran edetessä Jääskeläinen sai työpöydälleen myös laatukirjallisuutta, ennen muuta Paul Austeria ja Nick Hornbya.

Jääskeläisellä oli kyky pohtia omaperäisesti kielen ja kääntämisen filosofisia ulottuvuuksia. Häntä kiinnostivat filosofiset ja tieteelliset kysymykset laajemminkin, mistä on osoituksena osallisuus David Bohmin ja David Peatin teoksen Tiede, järjestys ja luovuus suomennokseen.

Hänen auttavaista, epäitsekästä ja kollegiaalista luonnettaan kuvaa hyvin se, että hän monesti jakoi työtehtävänsä sellaisen suomentajatoverin kanssa, joka oli vasta uransa alkuvaiheissa tai joka yksinkertaisesti tarvitsi työtä.

Musiikki oli Jääskeläiselle monin tavoin rakasta. Tätä taustaa vasten ei ole mikään ihme, että hän suomensi paneutuen myös sellaiset teokset kuin Miles Davis, Bob Dylan – elämä ja musiikki, Omin sanoin: Frank Zappa ja Elvis vastaan Beatles.

Jukka teki musiikin saralla muutakin. Hänen yrityksensä julkaisi levyjä, hän kirjoitti libreton yhdessä Ari Vakkilaisen kanssa, ja 1970-luvun lopulta lähtien hän veti monen vuoden ajan maamme vanhinta ilmaista rockfestivaalia, Hämeenlinnan Kaupunginpuistossa järjestettävää Ämyrockia.

Raimo Salminen
Paavo Pylkkänen

Kirjoittajat ovat Jukka Jääskeläisen ystäviä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet