Muistot    |   Kuolleet

Mikko Pasanen

Baritonilaulaja ja Sibelius-Akatemian lehtori Mikko Pasanen kuoli pitkäaikaisen sairauden murtamana 22. lokakuuta 2016 Helsingissä, missä hän oli syntynyt 29. syyskuuta 1938. Pasanen työskenteli lehtorina Helsingin konservatoriossa 1970–1976 ja Sibelius-Akatemiassa 1976–2003. Pasanen tunnettiin tyylikkäänä ja herkkävaistoisena liedlaulajana. Musiikkiopintonsa hän aloitti koulupoikana pianisti Pentti Karjalaisen oppilaana ja jatkoi Timo Mikkilän piano-oppilaana Sibelius-Akatemiassa diplomitasoon saakka.

Lehtori Mikko Pasanen s. 22.09.1938 k. 22.10.2016

Baritonilaulaja ja Sibelius-Akatemian lehtori Mikko Pasanen kuoli pitkäaikaisen sairauden murtamana 22. lokakuuta 2016 Helsingissä, missä hän oli syntynyt 29. syyskuuta 1938.

Pasanen työskenteli lehtorina Helsingin konservatoriossa 1970–1976 ja Sibelius-Akatemiassa 1976–2003.

Pasanen tunnettiin tyylikkäänä ja herkkävaistoisena liedlaulajana. Musiikkiopintonsa hän aloitti koulupoikana pianisti Pentti Karjalaisen oppilaana ja jatkoi Timo Mikkilän piano-oppilaana Sibelius-Akatemiassa diplomitasoon saakka.

Laulu tuli Pasasen opinto-ohjelmaan pian pianonsoiton rinnalle. Antti Koskisen johdolla Pasanen suoritti lauludiplomin 1970 ja antoi ensikonsertin 1971. Hän saavutti 1973 Hugo Wolf -laulukilpailussa Wienissä kolmannen palkinnon. Hugo Wolfin ja muun saksalaisen liedin tulkitseminen tuli Pasasen leipälajiksi, mutta kasvualusta oli monipuolinen. Ranskalainen musiikki oli läheistä ja barokkimusiikkiin hän alkoi perehtyä jo opiskeluaikanaan, esiintyen ja levyttäen Sonores Antiqui -yhtyeen kanssa.

Pasasen pedagogiset ansiot olivat merkittävät. Hän oli vuosikausia Laulupedagogit ry:n kantavia voimia. Hän oli sen hallituksessa ja varapuheenjohtajana sekä myöhemmin kunniajäsen.

Opetustyölle Pasanen omistautui vakavasti: hänelle oli ominaista oppilaan kykyjen kokonaisvaltainen kehittäminen. Erityisesti häntä kiinnosti ja askarrutti laulajan koko kehon toimivuus ja hallinta.

Hän toi 1980-jälkipuolella Sibelius-Akatemiaan laulun opiskeluun uusia avauksia kuten Alexander-tekniikan ja Voice massagen.

Todella suuren työn Pasanen teki vielä eläkevuosinaan toimittaessaan italialaisen Nicola Vaccaj’n lauluetydit suomalaiseen muotoon ja lauluoppilaiden opetuskäyttöön 2007.

Pasanen oli älykäs ja harkitseva, elämänsä ehtoopuolella ehkä jo sairautensa erakoittama, mutta erittäin ahkera ja ystävällinen, auttamishaluinen kollega. Laulunopettajien kultaisen ohjeen mukaan laulaja ei ole koskaan valmis, vaan hänen tulee jatkuvasti opiskella. Sitä Pasanen noudatti koko elämänsä ajan.

Matti Tuloisela
Kirjoittaja on Sibelius-Akatemian laulutaiteen emeritusprofessori.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Klassinen musiikki