Muistot    |   Kuolleet

Hilkka Rasku

Hilkka Rasku 1920–2016

Kirjastonhoitaja Hilkka Rasku s. 21.12.1920 k. 13.10.2016

Kirjastonhoitaja, kirjailija ja kääntäjä Hilkka Rasku, o.s. Puro, kuoli Turussa 13. lokakuuta 2016. Hän oli 95-vuotias, syntynyt Turussa 21. joulukuuta 1920.

Rasku kasvoi Turussa ja palasi takaisin synnyinseudulleen elämänsä loppuvuosiksi. Pääosan elämästään hän vietti Helsingissä.

Hilkka Rasku toimi vuodet 1950–1983 Helsingissä Puistolan sivukirjaston kirjastonhoitajana, jona aikana kirjaston lainausluvut monikymmenkertaistuivat.

Hänen vaikutuksensa kirjastoihmisenä ei rajautunut vain pääkaupunkiseudulle, vaan hän pyrki määrätietoisesti edistämään pasifistisen, humanistisen ja ihmisen sisäisen kasvun kirjallisuuden asemaa Suomessa.

Kirjailijana, kääntäjänä ja yhteiskunnallisena keskustelijana Hilkka Rasku kulki pitkän tien krisnamurtilaisuudesta teosofiaan ja viime vuosina etenkin intialaisen äiti Amman opetusten ääreen. Hänen kirjoistaan esimerkiksi vuonna 1970 ilmestynyt Ingmar Bergman kasvoista kasvoihin tunnetaan elokuvapiireissä edelleen hyvin.

Rasku perusti yhdessä miehensä Teuvo Raskun kanssa kustantamon, joka julkaisi henkistä kasvua edistävää kirjallisuutta. Tunnetuimpia olivat Uuno Saarnion ja Volter Kilven teosten kustannushankkeet 1980- ja 1990 -luvuilla.

Hilkka ja Teuvo Rasku olivat myös perustamassa avoimia luentosarjoja järjestävää Forum Humanum -yhdistystä vuonna 1993.

Hilkka Rasku oli elämässään kirjallisuudelleen uskollinen: aitous, läsnäolo ja syvä inhimillisen olemassaolon erityislaatuisuuden tiedostaminen muodosti hänen ympärilleen laajan sosiaalisen verkoston, joka ympäröi häntä lämmöllä elämänsä viimeisiin hetkiin saakka.

Pirjo-Riitta Puro
Kirjoittaja on Hilka Raskun veljentytär.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet