Muistot    |   Kuolleet

Pekka Sallinen

Pekka Sallinen 1941–2016

Merkonomi, graafikko Pekka Sallinenkuoli äkillisesti Uudessakaupungissa 20. lokakuuta 2016. Hän oli 75-vuotias, syntynyt Porissa kolmas toukokuuta 1941.

Sallinen kasvoi synnyinkaupungissaan Porissa. Vanhimman veljen kuolema Pekan ollessa 14-vuotias jätti arven, josta hän ei puhunut, mutta joka pysyi mukana koko elämän.

Sallinen kävi kauppaopiston. Ensimmäisistä kesätyörahoistaan 15-vuotiaana hän hankki ensimmäiset osakkeensa, ja sijoittamista hän harrasti koko elämänsä ajan. Hän oli tarkka rahan kanssa, teki esimerkiksi opiskeluaikoina usein jättikattilassa koko viikon keiton etukäteen.

Sallinen valmistui lavastajaksi ja graafikoksi Ateneumista, jossa opiskeli yhdessä vaimonsa Hiltun kanssa. Hän teki niin puutyön-, kuvaamataidon- kuin liikunnanopettajan töitä. Sallinen perusti myös toiminimen ja teki itse serigrafialla painettuja puunaulakoita, joita kiersi myymässä ympäri Etelä-Suomea.

Pekka ja Hiltu alkoivat seurustella, kun Hiltu oli 14 ja Pekka 16. He ehtivät olla yhdessä 59 vuotta, joista naimisissa 51. Pariskunta asui Porissa, Helsingin keskustassa, Ylitorniolla, Kuusamossa, Turussa, maalla Petkeleen kylässä ja kahteen otteeseen Uudessakaupungissa.

He saivat neljä lasta ja seitsemän lastenlasta. Perheeseen kuului myös aina koiria ja ajoittain muutama kissakin. Sallinen keräili lukemattomia eri asioita lipputangonnupeista kahvipannuihin. Kahvipannukokoelman kartutus lopetettiin kun 150 pannua tuli täyteen. Viime vuosinaan hän keräsi kastikeastioita ja ehti myös koota kunnioitusta herättävän tuhansien niteiden kirjaston. Puutarhanhoito oli hänelle rakas harrastus ja purjehdus iso kiinnostuksen kohde. Moira-veneellä hän voitti 1990 Scylla-veneiden maailmanmestaruudenkin.

Opin isältä tärkeitä asioita: estetiikan arvostuksen, puutarhanhoidon ilon, itse tekemisen eetoksen, vanhojen tavaroiden arvostuksen sekä kiinnostuksen vanhoihin taloihin ja kirjoihin.

Viime vuosina juttelimme päivittäin puhelimessa. Useimmiten tavallisia arkisia juttuja ruuasta, kirjoista, maailman menosta. Isän viimeiset sanat minulle olivat: ”Pitäkää hauskaa.”.

Lupaamme tehdä parhaamme.

Olli Sallinen
Kirjoittaja on Pekka Sallisen poika.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?