Muistot    |   Kuolleet

Jussi Kataja

Jussi Kataja 1938–2016

Rovasti Jussi Kataja s. 16.12.1938 k. 06.11.2016

Rovasti Jussi Kataja kuoli Hämeenlinnan Koivikko-kodissa lyhyen ja ankaran sairauden uuvuttamana 6. marraskuuta 2016.

&nbps;

Isäni syntyi Ilmajoella 16. joulukuuta 1938 Västilän koulun opettajapariskunnan, Elli ja Arvo Katajan lapsena. Koti ja koulu Kyrönjoen rannalla ja lakeuden suuri taivas loivat lapsille virikkeellisen kasvuympäristön.

Jussi Kataja lähti opiskelemaan teologiaa. Helsingissä EYL:n kuorossa hän tapasi Ulla-vaimonsa, josta tuli hänelle toimelias ruustinna pappilaan.

Professori ehdotti teologille jatko-opintoja, mutta isäni tahtoi paimentaa seurakuntaa ja huolehtia kasvavasta perheestä. Hän toimi vuosina 1965–68 Porvoon suomalaisen seurakunnan virallisena apulaisena. 29-vuotiaana hänet nimitettiin Kuusjoen seurakunnan kirkkoherraksi. Hän myös opetti kouluissa ja hänellä oli monia luottamustoimia.

Jokioisten seurakunnan kirkkoherraksi hänet valittiin vuonna 1972. Silloin pappilaan muuttivat vanhempien mukana neljä lasta, Inna, Heini, Heta ja Antti.

Isän työlamppu loisti pappilan ikkunasta usein aamuöisin. Hän työskenteli ja luki Raamatun läpi vielä eläkkeelläkin lukuisia kertoja. Hän oli kotona ja töissä hyvin armollinen ja valoisa persoona. Kun partiolaiset pyysivät kirkkoherraa hautaamaan kuolleen linnun, se järjestyi. Hän laskeutui hautaan suntion avuksi lapioimaan sortumaa ja auttoi myös minua kanttorin töissä.

Hän harrasti klassista musiikkia ja soitti pianolla vaikkapa Sibeliuksen Finlandiaa lämpimän kirkkaalla kosketuksella. Isäni harrasti myös kieliä, japania, viroa ja englantia ja seurasi maailman tapahtumia Time-lehdestä.

Vuonna 2002 Jussi Kataja jäi eläkkeelle ja vanhempani muuttivat Hämeenlinnaan. Antoisiin vuosiin kuului mm. pappien tuuraamista seurakunnissa Kanadan Sudburya myöten.

Vanhempiani ilahduttivat erityisesti 12 lapsenlapsen elämän seuraaminen.

Viime elokuussa Jussi Kataja sairastui. Hän koki voimakkaasti, miten Jumala kantaa elämän ja kuoleman rajalla ja sana puhuttelee. Isä oli ikuinen optimisti. Hän sanoi usein, sairaanakin: ”Kaikki hyvin”.

Heini Kataja-Kantola
Kirjoittaja on Jussi Katajan tytär.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet