Muistot

Andrew Sachs 1930–2016

Näyttelijä

Brittiläinen näyttelijä Andrew Sachs kuoli 86-vuotiaana 23. marraskuuta hoitokodissa Lontoossa.

Neljä vuotta sitten Sachsilla todettiin muistisairaus, joka vei äskettäin hänen puhekykynsä.

Andreas Siegfried Sachs syntyi Berliinissä 7. huhtikuuta 1930. Hänen isänsä oli juutalainen, joten koko perhe pakeni vainoja natsi-Saksasta Englantiin 1938.

Teatterissa, televisiossa, elokuvissa ja radiossa yli 50 vuotta työskennellyt Sachs oli monipuolinen näyttelijä, mutta hänen todellisen maineensa loi BBC:n 12-osainen komediasarja Pitkän Jussin majatalo (Fawlty Towers, 1975–78).
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Siinä Sachs oli espanjalainen tarjoilija Manuel, joka teki töitä pikkumaisen ihmisvihaajan Basil Fawltyn hotellissa Lounais-Englannin Torquayssa.

Basil Fawltya näytellyt ja sarjaa käsikirjoittanut John Cleese tarjosi itse roolia Sachsille, jonka oli nähnyt kauppaedustajana Alan Bennettin näytelmässä Habeas Corpus Lontoon Lyric ­Theatressa vuonna 1973.

Maahanmuuttajahahmo Manuel kuuluu brittiläisen tele­visiokomedian kultakauden suuriin luomuksiin. Hän on epäjärjestelmällinen mutta innokas ja rehellinen ihminen, jolla on hyvä sydän. Koska hänen huono kielitaitonsa johtaa toistuvasti väärinkäsityksiin, hän on usein työnantajansa raivonpurkauksien kohteena.

Verbaalisesti herkullinen ­sarja oli myös fyysinen tavalla, joka ei nykyisin ehkä menisi helposti läpi. Äkkipikainen Basil Fawlty nimittäin ojensi heiveröistä Manuelia uhkaillen, riepotellen ja etenkin päähän läpsimällä.

”Hän on Barcelonasta”, on yhä lentävänä lauseena elävä repliikki, jolla epäpäteväksi täysnilkiksi kirjoitettu Basil Fawlty perusteli käytöstään.

Yleisön sympatiat olivat tietenkin Manuelin puolella.

Lontoon Madame Tussauds -vahakabinetissa onkin Andrew Sachs ikuistettuna tarjottimen kanssa kaatuvana roolihahmonaan.

Petri Immonen
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet