Muistot

Markku Lievonen 1947–2016

Muusikko

Muusikko Markku MakeLievonen kuoli 14. joulukuuta Haartmanin sairaalassa Helsingissä pitkän sairastelun jälkeen. Hän oli 69-vuotias, syntynyt Lahdessa 16. helmikuuta 1947.

Moneen tyyliin venyneen Lievosen työteliäintä ja näkyvintä aikaa oli 1970-luku, jolloin suomalainen jazz ja suomalainen rock etsivät identiteettiä. Hän soitti kontrabassoa ja sähköbassoa useissa 1970-luvun ja 1980-luvun helsinkiläisissä yhtyeissä, joista osa jäi ajan tavan mukaan lyhytaikaisiksi ja levyttämättä.

Luontevin valinta Lievosen soittimeksi olisi ollut haitari, sillä isä Aarre Lievonen oli tunnettu muusikko ja opettaja sekä vuoden 1946 Suomen harmonikkamestari. Vielä enemmän esikuvan ainesta saattoi olla silti kummisedässä, mestarihaitaristi Viljo Vesterisessä.

Jazzista teini-ikäisenä innostunut Lievonen päätyi puolittain sattumalta bassoon, jolla keikkaili ennen täysi-ikäisyyttä. Hän soitti muuan muassa Olavi Virran yhtyeessä ja työskenteli jonkin aikaa ravintolamuusikkona.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Muutto Helsinkiin sekä opintojen aloittaminen Sibelis-Akatemiassa avasivat musiikkia aivan uudella tavalla.

Lievosen varhaisia soittokumppaneita olivat muiden ­muassa kitaristi Hasse Walli ja pianisti Olli Ahvenlahti, jotka tämä pyysi 1972 ensimmäiseen yhtyeeseensä. Molemmat olivat mukana myös Lievosen fuusiotyylisellä ensialbumilla (1977), josta kehkeytyi yksi julkaisijansa Love Recordsin haluttuja harvinaisuuksia.

Sähköbasistin soololevy oli tuolloin ilmassa kansainvälisenä ilmiönä, mutta Lievonen ei tehnyt omastaan virtuoottista minämatkaa.

Päinvastoin, pääosassa oli solistin sijasta säveltäjä ja sovittaja. Aikalaisarvioiden mukaan musiikille elänyt Lievonen oli ennen kaikkea yhtyemuusikko.

Lievosen viimeiseksi levyksi jäi Loru (1988), jonka hän teki pianisti Jarmo Savolaisen kanssa. Helmikuussa 1997 julkaistussa 50-vuotishaastattelussa Lievonen lupasi räväyttää kolmannen kerran, mutta sitä ei tullut. Omalla yhtyeellä Lievonen esiintyi vielä kymmenisen vuotta sitten.

Kuva muusikkoudesta on tosin täydentymässä.

Levy-yhtiö Svart on julkaissut uudessa Liisankatu-sarjassa Lievosen levyttämättä jääneen Taivaantemppeli-sekstetin radiokonsertin (1973) ja jazzhuipuista kootun Unisono-yhtyeen tallenteen (1973), jolla Lievonen esittäytyy myös säveltäjänä. Sarjassa julkaistaan muitakin Lievoseen liittyviä äänitteitä.

Harri Uusitorppa
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet