Muistot

Rick Parfitt 1948–2016

Muusikko

Status Quon komppikitaristi ja laulaja Rick Parfitt kuoli 24. joulukuuta 2016 verenmyrkytykseen Marbellassa, Espanjassa. Hän oli tullut sairaalaan edellisenä päivänä olkavamman aiheuttaman tulehduksen vuoksi. Hän oli 68-vuotias, syntynyt 12. lokakuuta 1948 Wokingissa, Britanniassa.

Parfitt muodosti kitaristi Francis Rossin, basisti Alan Lancasterin ja rumpali John Coghlanin kanssa Status Quon ikonisimman kokoonpanon, jota ei turhaan kutsuttu lempinimellä Frantic Four.

Sen itsepäisesti ja raivolla eteenpäin jyskyttävä boogiejuna syntyi vastareaktiona yhtyeen kaupallisesti epäonnisille yrityksille tehdä psykedeelistä rockia 1960-luvun lopussa.

Lontoon liepeillä Wokingissa syntynyt Parfitt päätti 15-vuo­tiaana kokeilla onneaan ammattimuusikkona ja sai vakituisen pestin lomakohteesta Hampshiressa. Kaksi vuotta myöhemmin, vuonna 1965, hän tapasi Rossin Butlinsin lomakohteessa Mineheadissa. Se oli alku yli 50 vuoden tiiviille ystävyssuhteelle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Se oli ilman epäilystäkään pisin ihmissuhteeni: myös tyydyttävin, turhauttavin, luovin ja joustavin. Noista varhaisista päivistä lähtien työskentelimme yhdessä luodaksemme Quon soundin, ulkoisen tyylin ja hitit”, kirjoitti Rossi yhtyeen Facebook-sivulla tapaninpäivänä.

Parfittin ja Rossin visio palkitsi: Status Quo julkaisi 32 studiolevyä, ja sillä oli yli 60 listahittiä brittien singlelistalla.

Sen imago oli yhtä tärkeää kuin sen musiikki – Parfitt ja Rossi farkkuasuissaan, kitarat ilmassa lavan edessä, viesti ikuisesta poikamaisesta innostuksesta, joka lienee edelleen jonkinlainen rockmusiikin ydin.

Rockin kiihkon kääntöpuoli oli monipuolinen päihteidenkäyttö, josta Parfitt luopui vasta toistuvien terveyskriisien takia vanhemmalla iällä.

”Rick oli rocktähden arkkityyppi, yksi alkuperäisistä. Hän ei koskaan menettänyt kykyään nauttia, ilkikurista teräänsä ja mieltymystään nopeaan elämään, kovaan volyymiin ja korkeaan riskiin”, Rossi kirjoitti.

Otto Talvio

KORJATTU otsikon vuosilukuvirhe 30.12.2016 klo 10.33
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet