Muistot

Juhani Virta 1935–2016

Professori

Geofysiikan professori Juhani Virta kuoli Helsingissä 8. marraskuuta 2016 81-vuotiaana. Hän oli syntynyt 3. elokuuta 1935 Hartolassa.

Virta kirjoitti ylioppilaaksi Munkkiniemen yhteiskoulusta. Hän suuntautui luonnontieteisiin ja suoritti Helsingin yliopistossa filosofian maisterin tutkinnon 1959 pääaineenaan fysiikka. Samana vuonna hän siirtyi työelämään apulaishydrografiksi Tie- ja vesirakennushallituksen hydrografiseen toimistoon (vuodesta 1964 lähtien hydrologinen toimisto) ja alkoi erikoistua hydrologian tieteenalaan.

Alusta lähtien vesitase, haihdunta ja suot olivat hänen tutkimustensa päälinjoja. Hän väitteli filosofian tohtoriksi 1967 geofysiikassa. Väitöskirja oli suohydrologian alalta ja käsitteli aapasoiden haihduntaa ja vesitasetta. Seuraavana vuonna hydrologinen toimisto siirrettiin Vesihallitukseen, johon hänet nimitettiin valtion hydrologiksi.

Virta työskenteli kurssiopettajana Helsingin yliopistossa 1960-luvulla. Hänestä tuli vuonna 1967 perustetun Geofysiikan laitoksen ensimmäinen apulaisprofessori 1970, ja kymmenen vuotta myöhemmin laitoksen professori. Tätä virkaa hän hoiti toimien samalla Geofysiikan laitoksen esimiehenä eläkkeelle siirtymiseensä asti 1998.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Järvet olivat Juhani Virran tärkeimpiä tutkimuskohteita. Hän tutki järvien dynamiikkaa, optiikkaa sekä ilmasto-olojen ja järvien kytkentöjä. Hän toteutti useita maastomittauskokeita ja hänellä oli erinomainen näkemys luonnossa tehtyjen mittausten ja teoreettisten mallien yhteensovittamisesta.

1990-luvulla hän johti yhdessä virolaisen kollegan kanssa suomalais-virolaista järvien optiikan ja veden laadun tutkimusohjelmaa ja toimi Suomen koordinaattorin yhteispohjoismaisessa hydrologisessa Nopex-ohjelmassa. Näinä vuosina hän laati myös arvioita ilmaston mahdollisesta lämpenemisestä aiheutuvia muutoksia järvien tilan vuosittaisessa kulussa.

Virta oli aktiivisesti mukana hydrologian kansallisissa ja kansainvälisissä tiedeorganisaatioissa ja oli muun muassa Suomen IHP (kansainvälinen hydrologinen ohjelma) toimikunnan puheenjohtajana 1989–1991. Hän oli 50 vuoden ajan suomalaisen hydrologian keulahahmoja ja julkaisi noin 50 tutkimusta hydrologian alalta.

Juhani Virran olemukseen kuului lämmin kohteliaisuus, oma huumorintaju ja luja velvollisuudentunto. Syvästi ajattelevana luonnontieteilijänä hän oli innoittava väittelijä ja keskustelukumppani. Kesäpaikka Puulavedellä oli hänelle tärkeä yhdessäolon ja viihtymisen tyyssija, jossa hän harrasti veneilyä ja kesäpaikan ylläpitotöitä. Valokuvaus oli mieluinen harrastus. Eläkkeellä hän opiskeli vielä espanjaa ja saksaa.

Matti Leppäranta ja Pentti Mälkki

Kirjoittajat ovat Helsingin yliopiston geofysiikan professori ja Merentutkimuslaitoksen entinen ylijohtaja.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet