Muistot

Lauri Siimes 1933–2016

Kapellimestari

Kapellimestari Lauri Siimes kuoli pitkäaikaisen sairauden uuvuttamana Tampereella 28. lokakuuta. Hän oli syntynyt 23. heinäkuuta 1933 Keski-Suomessa Karstulassa.

Siimes oli pitkänlinjan monipuolinen muusikko. Perusmusiikkiopinnot hän suoritti Helsingissä Sibelius-Akatemian alaisessa Puolustusvoimien Soitto-oppilaskoulussa, jonka hän aloitti 13-vuotiaana. Hän valmistui ammattimuusikoksi vuonna 1950 pääsoittimenaan trumpetti.

Siimes jatkoi musiikkiopintojaan Sibelius Akatemian konservatoriossa ja suoritti ensin vuonna 1959 sotilaskapellimestarin tutkinnon sekä vuonna 1962 kapellimestarin tutkinnon.

Musiikkiopintojensa ohessa hän soitti Turun laivaston ja Helsingin varuskuntasoittokunnissa sekä mm. Suomen Kansallisteatterin ja Kansallisoopperan orkestereissa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuorolaulu oli Siimeksen elämänmittainen rakas harrastus ja hän lauloi monissa maamme eturivin kuoroissa, mm. useita vuosia Klemettiläisissä, Kamarikuoro Cantemuksessa ja Radion kamarikuorossa, joista kahdessa viime mainituissa hän oli perustajajäsenenä. Hän myös johti uransa aikana useita eri harrastelijakuoroja.

Lauri Siimes valittiin valmistumisen jälkeen vuonna 1962 Kuopion kaupungin ensimmäiseksi musiikinjohtajaksi ja Kuopion orkesterin kapellimestariksi. Hänen toimintakaudellaan Kuopion orkesteri (v. 1976 Kuopion kaupunginorkesteri) nousi yhdeksi maamme tasokkaimmista orkestereista.

Valtakunnallisestikin tunnetun Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin käynnistämisessä Siimes oli avainasemassa. Idean festivaaliin hän toi Amerikan opintomatkaltaan. Festivaalin johtajana ja kehittäjänä hän toimi pitkään (vv. 1969–1981). Kuopiolle ja sen musiikkielämälle tärkeän Kuopion Musiikkikeskuksen toteutuksessa ja aikaansaamisessa Siimeksellä oli ratkaiseva rooli.

Siimes siirtyi Kuopiosta 1980-luvun alussa Tampereen Konservatorioon ensin apulaisrehtoriksi ja myöhemmin rehtoriksi. Uusi, innostava työsarka oli hänelle tärkeä ja toi erityistä iloa, kun hän sai toimia täysipäiväisesti musiikin opetuksen parissa lasten, harrastajien sekä vakavasti musiikin uralle pyrkivien nuorten kanssa.

Musiikkiin ja siihen liittyvien tehtävien työmäärä Siimeksellä oli uransa aikana aina runsas. Koskaan hän ei tyytynyt keskinkertaiseen suoritukseen vaan pyrki aina parhaimpaan mahdolliseen. Herkkävaistoisella innostavalla positiivisuudellaan hän on kannustanut ja siivittänyt työssään niin musiikin ammattilaiset kuin harrastajatkin aina parhaimpaansa.

Siimes sai musiikillisista ansioistaan on saanut useita valtakunnallisia ja pohjoismaisia huomionosoituksia ja palkintoja.

Eläkkeelle hän jäi vuonna 1994 Tampereen Konservato­rion rehtorin virasta, jolloin vihdoin jäi enemmän aikaa muillekin harrastuksille. Musiikin ohella iloa toivat taide ja kulttuuri sekä matkailu mielenkiintoisissa maissa ja paikoissa. Suuri innostus hyvän ruoan valmistukseen on tuonut hienoja hetkiä ja makuelämyksiä vuosien varrella sekä itselle että lukuisille ystäville.

Kimmo Siimes

Kirjoittaja on Lauri Siimeksen poika.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet