Muistot

Pekka Mannio 1919–2016

Diplomi-insinööri

Diplomi-insinööri, ekonomi Pekka Mannio kuoli syksyn sairasteltuaan Laakson sairaalassa 14. marraskuuta 97-vuotiaana. Hän oli syntynyt 3. heinäkuuta vuonna 1919 Helsingissä.

Mannio tuli 16-vuotiaana ylioppilaaksi ja valmistui sodan aikana Teknillisestä Korkeakoulusta diplomi-insinööriksi ja pari vuotta myöhemmin Kauppakorkeakoulusta ekonomiksi.

Suomen Ylioppilaskuntien Liiton hallituksessa hän tapasi tulevan vaimonsa Helen. He avioituivat vuonna 1947 ja saivat kolmen poikaa, Ilkan, Erkin ja Jaakon.

Kolme ”teetä”, tekniikka, työ ja teekkarihenki, kuvaavat hyvin Mannion elämän keskeisiä kiinnostuksen kohteita.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Koulutus ja kielitaito avasivat tien maailmalle jo varhain. Aktiivisuus erilaisissa yhdistyksissä, monet luottamustehtävät ja monipuoliset harrastukset vesipallosta uintiin, lasketteluun ja golfiin veivät nekin maailmalle, tarjosivat monia kontakteja, ystävyyssuhteita ja ainutlaatuisen näköalan niin sotia edeltävän kuin sodan jälkeisen Suomen teollisuus- ja taloushisto­riaan.

Tehtävät mm. Kansanhuoltoministeriön palveluksessa Pariisissa – ”ostamassa pula-ajan Suomeen kaikkea vaatteista vetureihin”, Teollisuudenharjoittajien liitossa, Teekkari-lehden päätoimittajana, Työtehovaltuuskunnassa, teollisuussihteerinä Suomen kaupallisessa edustustossa Kölnissä sekä Afrikan ja etenkin Aasian kehityspankin ADB:n useat paikallisen pienteollisuuden kehitysprojektit Thaimaassa, Tongasaarilla ja pariin otteeseen Filippiineillä kuvaavat hyvin Mannion monipuolisuutta ja laaja-alaisuutta.

Globaalin rinnalla paikallisuutta edustivat lähes 40 vuotta Helsingissä toiminut Suunnittelutoimisto Mannio Oy ja työ liikkeenjohdon konsulttina. Liikkeenjohdon konsultit LJK palkitsi perustaja- ja kunniajäsenensä Keskuskauppakamarin rautaisella ansiomerkillä.

Jo vuonna 1949 alkaneen Liikkeenjohdollisen tutkimusryhmän, jonka ensimmäinen sihteeri Mannio oli, kaupallinen versio Johtoryhmän valmennusrengas toi omalle toimistolle asiakkuuksia ja henkilökohtaisia hallituksen jäsenyyksiä pk-yrityksissä.

Mannio asui yli 50 vuotta Helsingin Pohjois-Haagassa ja oli aktiivinen niin Pohjois-Haaga-seurassa kuin Pohjois-Haagan urheilijoiden toiminnassa. Leskeksi jäätyään hän löysi uuden elämänkumppanin Tuija Wolinista.

Aktiivinen elämä jatkui pitkälle vanhuuteen.

Vielä 2010-luvulla Pekka, Helsingin Suomalaisen Klubin vanhin jäsen, ideoi klubin senioritoimintaa niin fyysisen kuntoilun kuin henkisen kokemustenvaihdonkin merkeissä.

Mari Järvinen

Ilkka Mannio


Kirjoittajat ovat seurakuntapastori sekä Pekka Mannion poika.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet