Muistot

Hilkka Pietilä 1931–2016

Pääsihteeri

Suomen YK-liiton pitkäaikainen pääsihteeri, vapaa tutkija, kirjailija ja aktivisti Hilkka Pietilä kuoli Helsingissä 18. joulukuuta 2016. Hän oli 85-vuotias, syntynyt maalaistalon tyttärenä Kiikassa 13. maaliskuuta 1931.

Hän kirjoitti ylioppilaaksi Tyrvään lukiosta 1950 ja valmistui maatalous- ja metsätieteiden maisteriksi Helsingin yliopistosta 1956.

Pietilä toimi YK-liiton pääsihteerinä vuosina 1963–1990. Hän oli korvaamaton voimavara naisnäkökulman kehittämisessä Suomen kansainvälisissä suhteissa.

Pietilän laaja kokemus pääsihteerinä takasi jo 1970-luvulta lähtien näköalapaikan ja vaikuttajan roolin kansalaisaktivistien kehittämissä globaaleissa verkostoissa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Pietilä osallistui apulaispääsihteeri Helvi Sipilän kanssa YK:n ensimmäiseen Naisten vuoden konferenssiin Mexico Cityssä 1975. Tällöin naiset pääsivät ensi kertaa näkyvästi vaikuttamaan miesten johtamassa YK:ssa.

Pietilä osallistui naisten asemaa käsitelleisiin maailmankonferensseihin myös Kööpenhaminassa 1980, Nairobissa 1985 ja Pekingissä 1995.

Naistutkijana ja feministinä hän oli aktiivisesti mukana kotimaisissa ja kansainvälisissä nais- ja rauhanliikkeissä.

Suomen Unesco-toimikunnan jäsenenä Pietilä ajoi opetustyöhön kansainvälisyyskasvatusta. Pääsihteerin työnsä ohella Pietilä vaikutti aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla.

Hän luennoi oppilaitoksissa, seminaareissa ja konferensseissa ja julkaisi satoja artikkeleita kansainvälisyys- ja rauhankasvatuksesta, sekä tasa-arvosta, kehitystyöstä ja taloudesta.

Kirjassaan Ihmisen puolustus Pietilä esitti kansalaispalkkaa jo vuonna 1981. Perustuloa vastaava kansalaispalkka oli hänen mielestään tasa-arvoisempi tapa jakaa kansantuloa.

Hän halusi ravistella puolinaista patriarkaalista talousajattelua kehittämällä feministisekologista talousmallia: markkinoiden ulkopuolinen työ, kuten palkaton kotityö ja järjestötyö, on otettava merkittäväksi osaksi kansantaloutta.

Pietilä jätti YK-liiton 1990 osallistuakseen aktiivisemmin hänelle tärkeiden yhteiskunnallisten asioiden ajamiseen. Hän vastusti Suomen EU-jäsenyyttä ja arvosteli yhdentymistä kansanvallan romuttamisesta kirjassaan Silmät auki Eurooppaan.

Vaihtoehto EU:lle -liikkeen puheenjohtajana hän näki EU:n toimivan liiaksi globaalin kaupan ja kulutuksen ehdoilla.

Kansainvälinen toiminta sai Pietilän pohtimaan ihmisenä elämisen ja ihmiskunnan yhteisiä ongelmia. Hän luennoi vuoteen 2008 asti eri yliopistoissa YK:n taloudellisesta ja sosiaalisesta toiminnasta sekä kehitystyöstä.

Hilkka Pietilä kutsuttiin Oulun yliopiston kasvatustieteiden kunniatohtoriksi vuonna 2002 ja Helsingin yliopiston valtiotieteellisen tiedekunnan kunniatohtoriksi 2011.

Hilkka Pietilä on Suomen YK-liiton kunniapuheenjohtaja 1990 ja YK-liittojen maailmanliiton WFUNA:n kunniapuheenjohtaja 1992. Hän sai Suomen tietokirjailijoiden Tietokirjapalkinnon 2003 ja Helsingin yliopiston Kristiina-instituutti valitsi hänet vuoden Kristiinaksi 2003.

Toini Imponen

Anja-Riitta Ketokoski

Kirjoittajat ovat Hilkka Pietilän ystäviä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet