Muistot

Heikki Hongisto 1924–2016

Diplomi-insinööri

Sokeriteollisuudessa elämäntyönsä tehnyt ja Suomen korkeakouluinsinöörien järjestötoiminnassa keskeisesti vaikuttanut diplomi-insinööri Heikki Hongisto kuoli Helsingissä 26. joulukuuta 2016. Hän oli syntynyt Helsingissä 1. toukokuuta 1924.

Hongisto kirjoitti ylioppilaaksi Jyväskylän lyseosta vuonna 1943 ja pääsi aloittamaan opiskelunsa Teknillisessä korkeakoulussa ja valmistui koneenrakennusosastolta diplomi-insinööriksi 1948.

Lähes koko työuransa, vuodesta 1954 alkaen, Hongisto toimi Suomen Sokeri Oy:n johtotehtävissä.

1970-luvun puolivälissä Hongisto käynnisti Finnsugar Engineeringin, jota johti eläkkeelle jäämiseensä asti vuoteen 1984. Tähän vaiheeseen liittyy myös ioninvaihtohartsien tuotannon aloittaminen.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hongisto piti kansainvälisissä kongresseissa lukuisia esitelmiä suomalaisen sokeriteknologian saavutuksista ja julkaisi niitä koskevia artikkeleita alan ulkomaisessa lehdistössä. Kansainvälinen sokeriteknillinen yhdistys, Sugar Industry Technologists, palkitsi hänet vuonna 1987 arvostetulla Chrystal Awardillaan.

Hongiston panos insinöörien järjestötoiminnassa oli merkittävä. Hän oli avainasemassa ja puheenjohtajana muun muassa Suomen Teknillisessä Seurassa. Vuonna 1975 hänet valittiin kolmivuotiskaudeksi Euroopan insinöörijärjestöjen keskusliiton varapresidentiksi. Lisäksi hän oli keskeisesti mukana Tekniikan museon kehittämisessä.

Nuorena Hongisto oli lupaava yleisurheilija. Esimerkiksi vuonna 1942 hän voitti 1 000 metrin juoksun Keski-Suomen nuorten mestaruuden. Juoksu-ura katkesi kuitenkin keuhkosairauteen.

Heikki Hongiston harrastuksiin kuului aihefilatelia, mitalitaide, rotarytoiminta, kotikaupunginosa Töölö, matkailu ja kesämökki Espoon Nuuksiossa, jossa hän vietti kesiä perheensä Liisa Hongiston ja lastensa Ripsun ja Matin kanssa.

Eläkeläisenä hän johti monia eri yhteisöjen ulkomaanmatkoja. Kiinnostus sokerin historiaan ilmeni hänen Tekniikan museon kirjasarjaan kirjoittamassaan kirjassa 200 vuotta toppasokeria sekä hänen aihefilatelisessa Sugar in the Life of Mankind -kokoelmassaan, joka oli palkittu useassa kansainvälisessä näyttelyssä.

Rainer Nihtilä

Ripsu Hongisto-Salmi

Rainer Nihtilä on Heikki Hongiston ystävä. Ripsu Hongisto-Salmi on Heikki Hongiston tytär.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet