Muistot

Hanna Keisala 1939–2016

Kirjastotoimenjohtaja, kotiseutuneuvos

Kirjastotoimenjohtaja, koti­seutuneuvos Hanna Keisala (o.s. Kallio) kuoli Kuortaneella 12. joulukuuta 2016. Hän oli syntynyt Ilmajoen Nopankylässä 27. kesäkuuta 1939.

Keisala teki elämäntyönsä Kuortaneen kirjaston johdossa. Työskenneltyään ensin kaupan alalla hän löysi varsinaisen leipäpuunsa kirjastolta vuonna 1971, ja samasta paikasta hän jäi eläkkeelle vuonna 2002. Hän sanoikin, että kirjasto oli kuin hänen neljäs lapsensa, esikoispojan ja kahden tyttären lisäksi.

Iso osa Keisalan elämää oli kulttuuriin ja yhteiskunnallisiin asioihin liittyvät tehtävät luottamushenkilönä ja puurtajana monissa tapahtumissa tai niiden taustalla.

Hän toimi aktiivisesti muun muassa Vaasan yliopistosäätiössä, Etelä-Pohjanmaan korkeakouluyhdistyksessä ja Pohjanmaan taidetoimikunnassa, Etelä-Pohjanmaan liitossa, akavalaisessa Kirjastonhoitajaliitossa, keskustanaisissa ja -järjestöissä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuortaneen kunnanvaltuustossa hän istui kymmenkunta vuotta 1990-luvun puolivälistä alkaen ja kunnanhallituksessa kahteen otteeseen.

Läheisiä olivat etenkin Heikki Klemetti -seura ja Kuurtanes-seura.

Kuurtanes-seura vaalii kaikkea, mikä oli Hanna Keisalalle tärkeää: tallentaa ja siirtää eteenpäin sukupolvelta toiselle kulkeneita muistitietoja, tapahtumia ja ilmiöitä, niin että oman pitäjän vaiheet ja taidot kulkeutuvat myös tuleville sukupolville.

Kiitoksena monipuolisesta toiminnastaan Hanna Keisala sai muun muassa Tasavallan Presidentin myöntämän kotiseutuneuvoksen nimen ja arvon, Suomen Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan kunniamerkin kultaristein, Suomen Kuntaliiton kultaisen ansiomerkin, Suomen Kirjastoseuran kultaisen ansiomerkin ja Suomen Keskustan hopeisen ansiomerkin.

Kuusilapsisen perheen vanhimpana lapsena Hanna Keisala oppi työn tekemisen mallin kotona. Samoin hän oli jo äidinmaidossa imenyt tahdon ympäröidä itsensä kaikella kauniilla, kuten myös päättäväisen halun kehittää itseään.

Työn ja luottamustoimien ohessa hän opiskeli muun muassa sosiologiaa ja sosiaalipolitiikkaa, matkailua ja 55-vuotiaana suoritti taidehistorian perusopinnot.

Tärkeä henkireikä Hanna Keisalalle oli kaikenlainen käsillä tekeminen. Esimerkiksi kangaspuiden ääressä ajatus kulki ja samalla saattoi jutella muiden kutojien kanssa.

Nyt lasten ja muidenkin sukulaisten lattioita koristavat Hannan kutomat matot. Samoin hän ehti kutoa esimerkiksi peitteet suvun uusille vauvoille.

Olennaista hänelle oli se, että hän myös välitti perinteitä, tietoa ja taitoa eteenpäin: lastenlapset pääsivät kesäisin paukuttamaan mattoja leikkimökkeihin ja nukkekoteihin. Myös he seitsemän tietävät varmasti juurensa – ja osaavat arvostaa niitä.

Maria Jauho

Kirjoittaja on Hanna Keisalan kummityttö.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet