Muistot

Mikko Paavolainen 1934–2016

Lääkäri

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mikko Paavolainen kuoli 1. joulukuuta 2016, 82-vuotiaana. Hän oli syntynyt 31. toukokuuta 1934 Mikkelissä, jossa hän myös kävi koulunsa ja kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1954.

Paavolainen opiskeli Helsingin yliopistossa ja valmistui lääketieteen lisensiaatiksi 1962. Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärin oikeudet hän sai 1969. Väitöskirja syöpätautien alalta valmistui seuraavana vuonna. Korva-, nenä- ja kurkkutautien dosentiksi hänet nimitettiin 1980.

Mikko Paavolainen teki koko työuransa Hyks Korvaklinikassa jääden eläkkeelle vt. professorina 1996.

Työssään Hyksissä Mikko Paavolainen kehitti ennen kaikkea korva-, nenä- ja kurkkutautien syöpäkirurgiaa. Hän muun ­muassa kävi opintomatkalla Yhdysvalloissa perehtymässä rekonstruktiivisiin menetelmiin pään- ja kaulan alueella. Hänen kliininen osaamisensa ulottui erikoisalan eri alueille, myös muun muassa korvatautien konservatiivista puolta edustavaan huimausdiagnostiikkaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Laajan osaamisensa ja rauhallisen luonteensa vuoksi Paavolainen oli korvaamaton klinikan toiminnassa, ja hän oli erittäin pidetty myös erikoistuvien lääkäreiden keskuudessa.

Hän oli aina valmiina, kun apua tarvittiin. Luonteenomaista Paavolaiselle oli, että hän myös jatkuvasti kehitti ja otti käyttöön uusia leikkausmenetelmiä.

Eläkkeelle jäätyäänkin hän kyseli klinikan kuulumisia ja innolla pohti oman erikoisalansa kysymyksiä.

Paavolainen osallistui aktiivisesti sosiaaliseen toimintaan klinikassa. Hänellä oli laaja valikoima tarinoita ja hauskoja muistoja, joilla hän viihdytti ympäristöään. Hänen huumorinsa oli oivaltavaa ja elämänmyönteistä.

Paavolaisen pitkäaikaisin vapaa-ajan harrastus oli bridge, joka alkoi jo opiskelujen alkuvaiheessa. Kilpailu-urallaan hän oli parhaimmillaan SM-tasolla.

Hänellä oli myös taiteellinen puoli. Hän harrasti eri tavoin kuvataidetta ja kirjallista ilmaisua.

Paavolainen kirjoitti lapsesta alkaen runoja ja tarinoita ja viihdytti ja kosketti erilaisissa tilaisuuksissa puheillaan tai vanhoihin lauluihin tehdyillä uusilla, osuvilla sanoituksillaan.

Piirtämistaitoja hän opetti myös lastenlapsilleen. Kolmiulotteinen hahmottamiskyky tuli käyttöön ja harjoittui niin kirurgiassa kuin kuvanveistossa.

Liikunta oli mieluisa harrastus Paavolaiselle ja hänen puolisolleen Riitalle. Kollegat muistelevat mielellään hauskoja tennisturnauksia ”jälkipeleineen”, joita he järjestivät taloyhtiönsä kentällä. Myöhemmin tuli mukaan golf, jota pelattiin yhdessä loppumetreille, voimien uupumiseen asti.

Vaikka Mikolla oli menestyvä työura, perhe oli hänelle elämässä kaikkein tärkeintä. Kasvava perhe kokoontui usein yhteen, ja koti oli aina avoinna myös vieraille.

Mikko oli rakastava puoliso, isä ja isoisä. Mikon sanonta ”Parempi antaa kuin ottaa” kuvaa hyvin hänen suhdettaan kanssaihmisiin ja maailmaan. Mikko oli filosofinen pohdiskelija ja empaattinen keskustelija.

Hannu Lehtonen

Henrik Malmberg

Samuli Suutarla

Lehtonen ja Malmberg ovat Mikko Paavolaisen oppilaita ja kollegoja, Suutarla tämän vävy ja kollega.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet