Muistot

Thomas Warburton 1918–2016

Kirjailija, kääntäjä, kustantaja

Suomenruotsalainen kirjailija, kääntäjä ja kustantaja Thomas Warburton kuoli 98-vuotiaana Helsingissä 18. joulukuuta 2016. Hän oli syntynyt Vaasassa 4. maaliskuuta 1918.

Warburton aloitti pitkän kirjallisen uransa lyyrikkona, mutta sen pääpaino on merkittävissä käännöstöissä. Kaikkiaan ruotsinnoksia on toistasataa.

Vaativat käännökset onnistuivat, kun työaika jakautui puoliksi niiden ja Schildts-kustantamon välille. Lisäksi Warburton kirjoitti kirjallisuuskritiikkiä.

Warburton tunnetaan paitsi anglosaksisen kaunokirjallisuuden, myös suomalaisten merkkiteosten ja kansanrunouden ruotsintajana.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hän käänsi James Joycen Odysseuksen ruotsiksi 1946 ja uudelleen 1993, tehden yli neljätuhatta korjausta edelliseen käännökseensä. Hän käänsi myös Shakespearea ja Dylan Thomasia sekä Laurence Sternen 1700-luvun suurteoksen Tristram Shandy.

Englanti oli Warburtonille tuttu kieli brittiläisen sukutaustan takia, suomen hän oppi lapsena Mäntsälässä. ”Ilman lapsena saatua oppia tämä kieli ei kääntyisikään”, hän pohti HS-haastattelussa 1985.

Suomalaisen kirjallisuuden mieluisimmiksi käännöstöiksi Warburton mainitsi Volter Kilven Alastalon salissa ja Aleksis Kiven Seitsemän veljestä. Siinä hankalinta oli hänestä luontosanaston laajuus ja vivahteikkuus.

Warburtonin 1980-luvun käännökset suomalaisista kansanrunoista otettiin Ruotsissa ahneesti ja yllättyneesti vastaan, sillä siellä niiden olemassaolosta ei ollut hänen mukaansa aiemmin juuri tiedetty.

Lyriikan lisäksi Warburton kirjoitti kuunnelmia, esseitä, kirjallisuudentutkimusta ja 2000-luvun alussa myös kokoelman aikuisten satuja.

Hän oli 1940-luvulla kuulunut vasemmistolaiseen Kiila-kirjailijaryhmään, ja yhteiskuntakriittisyys jatkui läpi elämän. Valepukuja-tarinakokoelmassa hän muunteli vanhoja kansansatuaiheita ja ivasi lempeästi yhteiskunnan muutoksia ja mm. sen suhtautumista ikääntyviin.

Vuonna 1998 Warburton oli Runeberg-palkintoehdokkaana runokokoelmallaan Besökare, ja viimeisin kokoelma Tid efter annan kilpaili Ylen Tanssiva karhu -runopalkinnosta 2007.

Teoksistaan ja käännöstöistään Thomas Warburtonille myönnettiin useita tunnustuksia, kuten Tollanderin palkinto, valtion ulkomainen käännöspalkinto, Eino Leinon palkinto, Suomi-palkinto, Pro Finlandia -mitali ja Ruotsin akatemian Suomi-palkinto.

Helsingin yliopiston filosofisen tiedekunnan kunniatohtoriksi hänet vihittiin 1982.
Suvi Ahola
Oikaisu 16.1. kello 15.25: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, Thomas Warburton ei ollut syntynyt 18. maaliskuuta 1918 vaan 4. maaliskuuta 1918.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet