Muistot

Esko Ranta 1932–2016

Matemaatikko

Esko Ranta kuoli Heinolassa 22. joulukuuta 2016 sairauteen 84-vuotiaana. Hän oli syntynyt 20. tammikuuta 1932 Kymissä.

Ranta asui Kymissä ylioppilaaksi valmistumiseensa asti. Armeijan hän kävi Haminassa JP 9:ssä. Hän oli reservin yliluutnantti.

Ranta valmistui Helsingin yli­opistosta vuonna 1959 filosofian kandidaatiksi pääaineenaan fysiikka ja sivuaineinaan matematiikka, kemia ja tähtitiede.

Ranta toimi matematiikan opettajana Kotkan tyttölyseossa ja Kymin yhteiskoulussa vuosina 1956–1960. Keski-Suomen yhteiskoulussa hän opetti 1960–1962. Vuodesta 1962 vuoteen 1968 hän oli Tapiolan yhteiskoulussa ensin vanhempana lehtorina ja myöhemmin apulaisrehtorina. Vuonna 1965 hän perusti Suomen ensimmäisen tietokonekerhon Tapiolan yhteiskouluun.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ranta siirtyi Lauttasaaren yhteiskoulun rehtoriksi 1968, ja jäi eläkkeelle 1994. Hän on Lykin pitkäaikaisin rehtori. Tuona ­aikana hän teki useita matematiikan ja fysiikan oppikirjoja sekä julkaisi taulukoita sekä ylioppilaskokelaan oppaan. Vuonna 1991 hänelle myönnettiin kouluneuvoksen arvo. Eläkkeelle siirryttyään Ranta muutti Espoosta Heinolaan, jossa hän liittyi Heinolan rotaryklubiin.

Tennis oli Rannalle tärkein urheilulaji. Hän pelasi sitä Lykin voimistelusalissa – puulattialla – yli 20 vuotta. Muistan aina, kuinka hän kokeneempana juoksutti meitä nuorempia ympäri kenttää.

Hän soitti trumpettia läpi koko elämänsä. Opiskeluaikana tanssiorkestereissa, Ylioppilassoittajissa ja eläkkeellä Heinolan musiikinystävien puhallinorkesterissa.

Hän oli Musiikin­ystävien puheenjohtaja 2013–2015 ja vahvalla otteella mukana toimittamassa historiakirjaa 200 vuotta puhallinmusiikkia Kymenvirran rannoilla. Ranta sävelsi kolmen lapsensa häävalssit. Hän soitti myös pianoa ja kitaraa.

Ranta vietti paljon aikaa Joutsan mökillään, Railinrannassa. Torvet soivat usein mökin terassilla, kun soittajakaverit kokoontuivat soittamaan ja saunomaan. Hän virvelöi ympäri Jääsjärveä ja teki pitkiä kanoottiretkiä Raili-vaimonsa kanssa.

Esko tapasi Railin tansseissa, joissa oli soittamassa. Pariskunta avioitui 1954, ja liitto kesti vuoteen 2013, Railin kuolemaan asti. He saivat kolme lasta, joista tytär kuoli 2015.

Esko joutui saattamaan hautaan monta läheistään. Siitä huolimatta hän säilytti valoisuutensa ja huumorinsa loppuun asti.

Eric Lundgren

Kirjoittaja on Esko Rannan ystävä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet