Muistot

Matti Ojala 1926–2017

Rovasti

Sosiaalineuvos Matti Ojala kuoli 13. tammikuuta 2017 Helsingissä täyttäessään 91 vuotta. Hän oli syntynyt 13. tammikuuta 1926 Nivalassa.

Urheileva lukiolainen lähetettiin 1944 rintamalle nuorimpaan ikäluokkaan kuuluvana. Matti Ojala kirjoitti ylioppilaaksi 1945 ja hänet vihittiin papiksi 1950 Kuopiossa.

Rajaseutupappina Suomussalmen Vuokissa ja Kuhmon Lentiirassa hän tutustui seudun väestön niukkoihin elinoloihin. Vuodesta 1953 Ojala toimi Suomen Kirkon Sisälähetysseuran palveluksessa ensin kansanopiston johtajana Pieksämäellä ja sitten seuran apulaisjohtajana ja kustannusjohtajana Helsingissä.

Imatran seurakunnan kirkkoherrana Ojala toimi vuosina 1965−71 ja siirtyi sieltä Helsingin Diakonissalaitoksen johtajaksi vuosiksi 1971−87.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ojala suoritti 1962 teologian lisensiaatin tutkinnon ja toimi Helsingin yliopistoon perustetun sosiaalietiikan ja diakonian laitoksen ensimmäisenä assistenttina 1960−64.

Opintojen ja työkokemuksen pohjalta hänellä oli selkeä näky kirkon tehtävästä yhteiskunnallisten muutosten keskellä.

Diakonissalaitoksen toiminta-alat laajenivat Matti Ojalan johtajakaudella ja sen vakavaraisuus kasvoi merkittävästi. Henkilökuntaa oli vuonna 1971 runsaat 500, mutta Ojalan jäädessä eläkkeelle heitä oli tytäryhtiöt mukaan lukien jo tuhat.

Diakoniaopiston koulutustoiminta monipuolistui: sieltä valmistuttiin niin seurakuntatyöhön kuin myös yhteiskunnallisiin sosiaalialan tehtäviin.

Terveyspalvelut kasvoivat räjähdysmäisesti ja lääkärien määrä kymmenkertaistui satoihin. Käynnistettiin uudenaikainen työterveyshuolto, josta sittemmin muodostui Diacor Terveyspalvelut Oy.

Matti Ojala valittiin tuomiokapitulin pappisasessoriksi Imatran kaudella ja hän toimi myös kirkolliskokouksen jäsenenä vuosina 1968−86. Hänen taloushallinnollinen taitonsa vei moniin kirkollisiin luottamustehtäviin.

Matti Ojala toimi kirkon taloudellisessa neuvottelukunnassa, Kirkon Ulkomaanavussa ja kirkollisissa palvelujärjestöissä.

Viime mainittuihin kuuluivat mm. Suomen Kirkon Seurakuntatoiminnan Keskusliiton hallituksen jäsenyys (1976−1991) ja julkaisutoimintaa harjoittavan Kotimaa Oy:n hallituksen puheenjohtajuus (1984−91). Työtoverit ovat luonnehtineet häntä luotettavaksi esimieheksi ja nopeaksi päätösten tekijäksi.

Vielä eläkkeellä ollessaan sosiaalineuvosta askarruttivat organisaatioiden yhteistyökysymykset. Ojalalla olikin keskeinen rooli 1990-luvun neuvotteluissa, kun etsittiin integraatiota järjestöjen kesken. Siltä pohjalta syntyi 2000-luvun alussa nykyinen Kirkkopalvelut ry, kun Sisälähetysseura ja Seurakuntatoiminnan Keskusliitto fuusioituivat.

Kiintymystä synnyinseutuun osoittivat joka kesäiset matkat Nivalaan. Avioliitto Riitan (os. Castrèn) kanssa kesti 66 vuotta. Perheeseen syntyi tytär ja kaksi poikaa. Lastenlapsia on kuusi ja vielä yksi nuorinta polveakin.

Viime juhannukseen asti Matti Ojala sai viettää vanhuutta kotona ja vuosien varrella hän etsi toisten veteraanien seuraa, kunnes tuli viimeisen iltahuudon aika.

Pertti Mäkeläinen

Kirjoittaja on kirkkoneuvos ja Matti Ojalan ystävä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet