Muistot

Esko Alhava (1941-2016)

Professori

Kirurgian professori Esko Matti Alhava kuoli 23. syyskuuta 2016. Hän syntyi Lahdessa välirauhan aikaan 15. maaliskuuta 1941.

Nuoruusvuotensa Esko Alhava vietti Keski-Suomessa, kirjoitti ylioppilaaksi Jämsässä ja valmistui lääkäriksi Helsingin yliopistosta 1966. Alhava valmistui kirurgiksi Helsingistä 1973 ja siteet HUS:n kirurgian klinikkaan säilyivät uran aikana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän toimi opetustehtävissä Kuopion yliopistossa vuodesta 1975 alkaen ja oli Kuopion kirurgian professorina 1992-2009. Opettaminen muodostuikin sydämen asiaksi, olipa sitten kyse opiskelijoiden tai lääkäreiden koulutuksesta. Hän opetti yli 2500 lääkäriä työuransa aikana.

Tutkimustyöllä oli aina suuri sija Esko Alhavan elämässä. Hän aloitti jo vuonna 1970 yhteistyössä fyysikko Paavo Karjalaisen kanssa luututkimukset, joissa kehitettiin luuntiheyden mittausmenetelmiä. Vuonna 1972 toimintansa aloittanut Kuopion korkeakoulu loi hyvän pohjan tällaiselle poikkitieteelliselle tutkimukselle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Väitöskirja lonkkamurtumista v. 1974 johti hänet Kuopion korkeakoulun ensimmäiseksi tohtoriksi. Esko Alhava oli myös perustamassa nyt jo yli 25 vuotta jatkunutta epidemiologista osteoporoositutkimusta OSTPREa. Kiinnostus uusiin asioihin, tutkimustyö ja lääkäreiden kannustaminen tutkimukseen tuotti 354 tieteellistä julkaisua, yli 30 väitöskirjaa ja lukuisia vastaväitöksiä, sekä kappaleita useisiin eri oppikirjoihin.

Esko Alhava oli viimeisiä kirurgeja, joka hallitsi laajasti kirurgian eri osa-alueita. Mieluista oli endokriininen kirurgia, mutta myös vaativa gastrokirurgia kuului rutiinileikkauksiin. Luonteenomaista oli uusien työmenetelmien käyttöönotto ja leikkaustoiminnan kehittäminen. Lukuisilta kongressimatkoilta tuotiin tuliaisina uudet ideat.

Esko toimi aktiivisesti eri luottamustehtävissä mm. Pohjois-Savon lääkäriyhdistyksessä, Duodecimissa, Suomen Kirurgiyhdistyksessä, Suomen Syöpäyhdistyksessä, TULES Graduate Schoolissa ja Finnish Bone Societyssä ja oli luomassa verkostoja Suomen eri lääketieteellisten tiedekuntien välillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monessa mukana olleen elämä päättyi Karttulan mökillä äkilliseen sairauskohtaukseen. Eskon voi sanoa lähteneen saappaat jalassa omien toiveidensa mukaisesti. Tarinankertojaa jäivät kaipaamaan lapset, lapsenlapset, veli ja suuri kollegojen ja ystävien joukko.

Esko Alhava oli luu- ja osteoporoositutkimuksen uranuurtaja Suomessa. Hänen muistokseen on päätetty perustaa Kuopion yliopistosäätiöön Esko Alhavan rahasto tarkoituksena jakaa apurahoja erityisesti poikkitieteellistä luututkimusta varten.

Risto Honkanen, Heikki Kröger, Pekka Miettinen, Pekka Mäenpää, Seppo Saarikoski, Marjo Tuppurainen, Kalervo Väänänen


Kirjoittajat ovat Esko Alhavan kollegoja ja ystäviä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet