Muistot

Lennart Nilsson 1922–2017

Valokuvaaja

Maailmankuulu valokuvaaja Lennart Nilsson kuoli 28. tammikuuta Tukholmassa 2017. Hän oli syntynyt 24. elokuuta 1922 Strängnäsissä.

Nilsson tuli kansainvälisesti tunnetuksi 1960-luvulla valokuvilla, joissa näytettiin ihmisen kehittyminen kohdussa. Amerikkalainen Life-lehti julkaisi vuonna 1965 16-sivuisen kuva­reportaasin The Drama of Life Before Birth.

Tähystimien ja erikoisobjektiivien avulla otetut kuvat olivat sensaatiomaisia, ja Lifen kahdeksan miljoonan painos myytiin loppuun muutamassa päivässä. Samana vuonna ilmestyi kirja Ett barn blir till, joka on käännetty useille kielille. Suomeksi se ilmestyi ensi kertaa vuonna 1966 nimellä Ennen syntymää. Nilsson jatkoi aiheen parissa ja kuvasi myös eri eläinlajien kehitysvaiheita.

Vuonna 2005 Nilsson ikuisti elektronimikroskoopin avulla lintuinfluenssaa aiheuttavan H5N1-viruksen. Hän oli tuolloin 83-vuotias.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Lennart Nilsson innostui valokuvaamisesta 11-vuotiaana ja teki valokuvauskeikkoja jo teini-ikäisenä.

Hänen ensimmäinen julkaistu kuvansa oli Dagens Nyheter -lehdessä ilmestynyt uutisvalokuva liikenneonnettomuudesta.

Pitkän uransa aikana Nilsson ikuisti kamerallaan paitsi luontoa ja uutistapahtumia myös lukemattomat julkkikset ja poliitikot sekä Ruotsin kuningashuoneen jäseniä. Kerrotaan, että kuningatar Silvian ja kuningas Kaarle XVI Kustaan häälounas myöhästyi reippaasti Nilssonin perfektionismin takia.

Kuvajournalistiksi itseään kutsunut Nilsson sai lääketieteen kunniatohtorin arvon vuonna 1976. Professoriksi hänet nimitettiin 2009. Nilsson on saanut lukemattoman määrän valo­kuva-alan tunnustuksia, muun muassa World Press Photo -palkinnon tiede & teknologia -sarjassa (1997).

Tieteellisten kuvien aikaansaamiseksi Nilsson teki vuosikymmenet yhteistyötä Karoliinisen instituutin kanssa. Hänellä oli laboratorio yliopistokampuksella Solnassa Tukholmassa.

Lennart Nilsson oli myös erittäin sinnikäs. Hän halusi kuvata kuulun ruotsalaisen sukunimikaimansa, oopperalaulaja Birgit Nilssonin. Tämä suostuikin lopuksi, 30 vuoden päästä ensimmäisestä pyynnöstä.

Kyse oli hiukan poikkeuksellisesta muotokuvasta: Nilsson ikuisti tähtisopraanon äänihuulet, endoskooppi-tähystyskameralla.
Pirkko Kotirinta
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet