Muistot

Kalevi Helimäki 1932–2016

Ekonomi

Kehitysaputyön pitkäaikainen vaikuttaja, ekonomi Kalevi Helimäki kuoli 84-vuotiaana Helsingissä 22. joulukuuta 2016. Hän oli syntynyt Virroilla Vastalahden tilalla 22. heinäkuuta 1932 yhdessä kaksoisveljensä Kostin kanssa.

Muutettuaan Helsinkiin 1955 Helimäki meni Talous-Osakekaupan palvelukseen, suoritti työn ohessa ylioppilastutkinnon ja opiskeli sitten ekonomiksi Kauppakorkeakoulussa. Avioliiton Helimäki solmi vuonna 1961 Marjatta Antturin kanssa, ja heille syntyi kaikkiaan neljä lasta. Perheen Katariina-tytär menehtyi auto-onnettomuudessa Bulgariassa vuonna 1992.

Helimäki toimi Helsingin Saalem-seurakunnan talouspäällikkönä 1971–72 ja sen jälkeen Oy Primula Ab:n markkinointi- ja henkilöstöpäällikkönä.

Vuonna 1978 tehtävät Vise Oy:n ja Irakin valtion yhteisen rakennusliikkeen hallintopäällikkönä veivät Kalevi Helimäen perheineen Irakiin, jossa hän toimi yli 4 000 henkeä käsittävän työyhtymän varajohtajana. Työtehtävissään Irakissa hän tapasi kaksi kertaa myös presidentti Saddam Husseinin. Näistä tapaamisista oli lupa kertoa vasta 25 vuoden kuluttua.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Irakin sodan vuoksi Helimäen perhe muutti takaisin Suomeen. Helimäki toimi Ilmajoella Vise Oy:n varajohtajana ja vuodesta 1981 alkaen Oy Hartwall Ab:n henkilöstöjohtajana ja Helsingin tehtaan johtajana.

Kehitysapuasioihin Helimäki joutui perehtymään 1970-luvun alkupuolella, kun Suomen Lähetysneuvosto pyysi häntä ja professori Pentti Kaiteraa tutkimaan mahdollisuuksia valtionvarojen saamiseksi lähetystyön sosiaalisiin kohteisiin.

Ensimmäiset lähetysjärjestöille suunnatut tukirahat saatiin valtion budjettiin 1974. Jo sitä ennen Kalevi oli yhdessä pääministeri Kalevi Sorsan ja ulkoministeri Ahti Karjalaisen kanssa junaillut luvan Afrikka-kahvin valtakunnallisiin myyntitalkoisiin.

Kesällä 1985 Kalevi aloitti työn Lähetyksen kehitysavun (myöhemmin Fida) toiminnanjohtajana. Kehitysaputyö laajeni nopeasti, ja sen omarahoitusosuuden keräämiseksi syntyi 36 kirpputorin valtakunnallinen verkosto. Kalevi osallistui myös ulkoministeriön asettaman ulkomaalaislakia valmistelevan toimikunnan työskentelyyn.

Kesälomiaan Kalevi vietti mielellään Virroilla kesäpaikassaan Kivirannassa, jossa hän nautti järviluonnosta lapsuutensa uintipaikalla. Vieraat saivat siellä nauttia usein Kalevin ja Marjatan gastronomisista taidoista.

Helimäen veljesten toimesta syntymäkodin rannassa on vietetty keskikesän laulujuhlia ja poltettu juhannuskokkoja yli 60 vuotta. Kahdeksana viime kesänä Kalevi oli myös kertomassa kaksoisveljensä Kostin Virroille rakennuttaman Matias-kappelin syntyhistoriaa tuhansille turisteille.

Päätoimensa ohessa Kalevi Helimäki vaikutti aktiivisesti Helsingin Saalem-seurakunnassa, jossa hänet tunnettiin energisenä suoran toiminnan miehenä. Eläkevuosina hänen uudeksi tehtäväkseen muodostui maahanmuuttajatyö. Hän auttoi satoja turvapaikanhakijoita ja toimi tässä tehtävässä aina kuolemaansa asti.

Lauri Helimäki

Valtter Luoto


Kirjoittajat ovat Kalevi Helimäen veli ja ystävä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet