Muistot

Eija ”Elli” Koski 1962–2017

Ympäristön- ja luonnonsuojelija

Ympäristön- ja luonnonsuojelija, kierrätyksen ja kohtuutalouden edelläkävijä Eija ”Elli” Koski nukkui pois pitkän sairauden jälkeen 13. tammikuussa 2017 Helsingin Terhokodissa. Hän oli syntynyt 3. lokakuuta 1962 Helsingissä.

Koski opiskeli 1980-luvulla ympäristönsuojelua professori Pekka Nuortevan johdolla. Hänen otteensa oli tiukan tieteellinen, kun hän teki Suomen luonnonsuojeluliitossa selvityksiä laajoista jäte- ja luonnonvara-asioista.

1980-luvulta lähtien Koski oli kantava voima kansalaisjärjestöjen Kierrätysliikkeessä. Liike järjesti mm. nuukuusviikkoja ja tavaranvaihtopäiviä, joiden jatkona syntyivät pysyvät kierrätyskeskukset. Koski kuului Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen perustajiin ja teki siellä myöhemmin pitkän uran koulutus- ja kehitystehtävissä.

Koski oli eturivissä toteuttamassa valtakunnallisia Kierrätysmessuja, jotka vakiinnuttivat kierrätys-sanan Suomessa. Naistoimittajat ry valitsi Kosken vuoden Kellokkaaksi vuonna 1994. Kun Koski tiedotti, kurssitti ja järjesti messuja, häntä usein seurasi joukko harjoittelijoita, joita hän samalla opetti tuleviksi ympäristökasvattajiksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

2000-luvulla Koski perehtyi erityisesti luonnonvarojen käytön rajoihin, ekotehokkuuteen ja kohtuullisuuteen kulutuksessa. Hän veti Kierrätyskeskuksessa kansainvälisiä hankkeita, jotka edistivät luonnonvarojen kohtuukäyttöä ja kestäviä elämäntapoja idealla ”Onnea ei voi ostaa. Onni on olotila, ei omaisuus”.

Hän toimi lukuisissa virallisissa työryhmissä, muun muassa Kestävän kehityksen toimikunnassa, ja oli Luonnonsuojeluliiton edustajana valmistelemassa Suomen kestävän kulutuksen ja tuotannon ohjelmaa, yhtä maailman ensimmäisistä.

Luonteeltaan Eija Koski oli valoisa ja kannustava, mutta myös napakka ja määrätietoinen. Vielä saattohoidossa hän kävi keskusteluja kansalaistoiminnasta ja toivoi, että luonnonsuojelutyötä jatketaan aktiivisesti, kriittisesti ja periksi antamatta.

Viimeisinä aikoinaan hän keskittyi perheeseensä sekä lempiharrastukseensa puutarhaan. Hänen lempilauseensa oli Juicen: ”Kuule istuta vielä se omenapuu, vaikka tuli jo tukkaasi nuolee”.

Auli Kilpeläinen

Ilpo Kuronen

Tuovi Kurttio


Kirjoittajat ovat Eija Kosken ystäviä ja työtovereita vuosien varrelta.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Sanoma Pro