Muistot

Jussi Rinta 1930–2017

Diplomi-insinööri

Diplomi-insinööri Jussi Rinta kuoli Helsingissä 6. tammikuuta 2017. Hän oli syntynyt Muhoksella 17. huhtikuuta 1930.

Rinta kirjoitti ylioppilaaksi Seinäjoen tyttölyseosta 1949 ja suoritti diplomi-insinöörin tutkinnon Teknillisen Korkeakoulussa 1957. Rinnan sotilasarvo oli ins. kapteeni.

Rinta aloitti insinööriuransa uuden Caravelle-suihkumatkustajakoneen tyyppi-insinöörinä Aero Oy:n palveluksessa. Vuonna 1963 hän siirtyi Neste Oy:n laitossuunnittelun päälliköksi ja myöhemmin apulaisjohtajaksi.

Jussi Rinta näki suomalaisessa kemian teollisuuden investointien palvelutarjonnassa aukon. Hän perusti vuonna 1970 oman Rintekno Oy -nimisen kemian teollisuuden insinööritoimiston. Päätöksellä olivat kauaskantoiset vaikutukset.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Yrittäjäksi lähtemistä voidaan pitää rohkeana toimena: hänellä itsellään ei ollut kemian tai prosessitekniikan peruskoulutusta eikä Suomessa ollut silloin vakiintunutta alan insinöörikoulukuntaa.

Rinta oli poikkeuksellinen johtajapersoona. Hän rakensi nuorista, miltei koulun penkiltä tulleista insinööreistä osaavan ja innovatiivisen organisaation. Hän sovelsi aikaansa edellä olevia johtamisperiaatteita.

Luottamus oli organisaation kulmakiviä. Tämä sai henkilöstön ottamaan vastuuta ja aina pyrkimään odotuksia vastaavaan tulokseen. Hän piti kiinni henkilöstöstä vaikeinakin aikoina. Asiakkaat luottivat Jussi Rintaan. Yritys kasvoi ja otti nopeasti merkittävän markkina-aseman Suomessa ja Ruotsissa.

Hankittu osaamispääoma kantoi Rinteknoa vuosikymmenten ajan. Tänä päivänä perintö elää monessa yrityksessä. Osa toiminnasta ja osaamisesta on siirtynyt yrityskauppojen myötä. Osa henkilöstöstä on lähtenyt yrittäjiksi tai siirtynyt muiden yritysten palvelukseen.

Rinnan vision voidaan todeta toteutuneen. Alalle on kasvanut ja vakiintunut korkeatasoinen ja monipuolinen insinöörikoulukunta

Jussi Rinta siirtyi Neste Oy:n varatoimitusjohtajaksi ja hallituksen jäseneksi 1981. Neste Oy:ssä hän antoi merkittävän panoksen teollisen toiminnan kehittämiseen ja kansainvälistämiseen Skandinavian maissa, Pohjois-Amerikassa, Lähi-idässä ja Kaakkois-Aasiassa.

Rinta toimi useiden kansainvälisten yhtiöiden hallituksen jäsenenä ja puheenjohtajana.

Täytettyään 60 vuotta Rinta siirtyi eläkkeelle vuonna 1990, ja Kiesilän tila Lohjan kunnassa sai innokkaan tilanhoitajan.

Opiskeluaikana hän oli Polyteknikkojen ilmailukerhon PIK:n puheenjohtaja ja hän perusti ­Aero Oy:ssä toimiessaan Aeron henkilökunnan lentokerhon ja toimi sen puheenjohtajana. Jääkäriliike oli Jussille isänperintönä tärkeä, ja hän toimi 1970-luvulla Jääkäripataljoona 27:n perinneyhdistyksen Helsingin osaston puheenjohtajana.

Perhe oli Jussi Rinnalle rakas. Hän ehti olla Pirkkonsa kanssa naimisissa yli kuusikymmentä vuotta. Myös lapset ja lapsenlapset olivat hänelle erityisen läheisiä.

Tapio Harra

Pekka Ovaskainen

Olli Gerdt


Kirjoittajat ovat entisiä rinteknolaisia.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet