Muistot

Piia Lehti 1973–2017

Taidegraafikko

Teoksen keskellä kohoaa puu, jonka oksilla istuu kuusi lintua. Yksi linnuista on saanut ihmisen pään ja kasvot, taiteilijan omat. Teoksen nimi on Jos olisin lintu, ja Piia Lehti teki sen vuonna 2007.

Taidegraafikko Piia Lehti menehtyi syöpään 6. helmikuuta 2017, 43-vuotiaana. Lehti syntyi 21. syyskuuta vuonna 1973 Halikossa, jossa eli lapsuutensa. Lukion jälkeen Lehti opiskeli valo­kuvausta Kuusamossa. Nuoruudessa vietetty vuosi Meksikossa avasi ovet taidegrafiikalle. Sitä Lehti päätyi opiskelemaan Tallinnan taideakatemiaan, josta löysi rinnalleen virolaisen taiteilijamiehensä. Suomeen palattuaan Lehti valmistui maisteriksi Taideteollisesta korkeakoulusta.

Taideopintojen jälkeen hän asettui perheineen synnyin­seuduilleen Salon kupeeseen Teijolle.

Rakastetun graafikon tuotannossa leimallista oli hänen tapansa yhdistää ihminen, eläin ja luonto niin, että niiden rajat sekoittuvat. Useissa teoksissaan Lehti tutki ihmisen ja puun samankaltaisuutta. Hän näki vanhan puun muotoutuneen sen mukaan, kuinka ympäristö on sitä kohdellut.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Puiden tavoin kasvamme valoa kohti ja suuntaamme oksamme sinne, missä on tilaa kasvaa”, hän sanoi.

Oksien lisäksi Lehti piirsi juuret osaksi ihmisen verenkiertoa ja sisäelimiä. Juuret joista alamme ja oksat jotka kasvatamme, ovat meissä samaan aikaan elävinä kerroksina.

Helsingin Sanomissa Lehden taidetta kuvailtiin 2001 näin: ”Hahmonsa Lehti sijoittaa monesti virikkeettömään huone­tilaan, jossa tärkeintä on oleminen. Kuolemasta muistuttavat kuva-alan ulkopuolelta vyöryvät hyönteiset, hajottajat. Silti kuvasto ei ole synkkää vaan jopa helpottavan keveää, itsestään selvän toteavaa: olemisen hedelmällisimpään ytimeen kuuluu tietoisuus kuolemasta.”

Lehden taiteilijakodin ovet olivat auki ystäville. Pitkän pöydän ääressä parannettiin maailmaa. Luontoa rakastava Lehti rentoutui kasvimaallaan, jossa hän herkeämättä tutki kasvun ihmettä. Oma monikulttuurinen perhe oli kaikki kaikessa.

Lehti kuului Suomen ja Turun taidegraafikoihin ja Helsingin ja Salon taiteilijaseuroihin. Hän oli kotiseudullaan pidetty taiteilija ja taideopettaja. Vuosina 2004-2015 Lehti oli luotsaamassa ekologista lastenkulttuuritapahtumaa Lasten Aurinkojuhlaa.

Lehti ammensi taiteeseensa kotiseutunsa lisäksi koko maailmasta. Alkuvuoden 2016 hän vietti taiteilijaresidenssissä Kiinassa. Hänen taidettaan nähtiin myös Japanissa, Puolassa, Portugalissa ja Englannissa. Keväällä 2016 Lehden näyttely Puut, jotka kasvavat meissä nähtiin Helsingissä ja Kuopiossa.

Piia Lehden mielestä oli kummallista ja kiinnostavaa, miten erilaista tarinaa kerromme maailmasta ja miten eri tavoin sen koemme. Hän näki maailman aivan erityisin silmin, ja lahjoitti sen meille kuvina.

Anni Valtonen

Kirjoittaja on toimittaja ja kriitikko ja Piia Lehden läheinen ystävä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet
  • Kuvataide