Muistot

Al Jarreau 1940–2017

Muusikko

Palkittu laulaja ja lauluntekijä Al Jarreau kuoli kotikaupungissaan Los Angelesissa 12. helmikuuta 2017, 76-vuotiaana. Hän oli syntynyt 12. maaliskuuta 1940 Wisconsinin Milwaukeessa, jossa vietti myös lapsuutensa.

Viisikymmentä vuotta työkseen laulanut Jarreau kiersi tapansa mukaan Eurooppaa vielä viime vuoden lopulla, ja hänen piti jatkaa esiintymisiä Yhdysvalloissa helmikuussa. Mutta runsas viikko sitten hän joutui uupumuksesta sairaalaan ja perui kaikki loppuvuoden sitoumuksensa.

Suuressa musiikillisessa perheessä varttunut Jarreau luonnehti itseään itseironisesti markkinoitsijoiden painajaiseksi. Hän ei osannut eikä halunnut päättää, minkä tyylin muusikko oikein oli miehiään: hunajainen soullaulaja, sokeroitu poplaulaja vai vähän suolaisempi jazzlaulaja.

Loppujen lopuksi hän oli ihailijoilleen yksinkertaisesti Al Jarreau, omaa luokkaansa oleva vokalisti ja vokaaliakrobaatti. Mutta musiikki ei ollut hänen ensimmäinen vaihtoehtonsa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Jarreau opiskeli yliopistossa psykologiksi ja työskenteli useita vuosia sosiaalityöntekijänä San Franciscossa. Lapsena kirkossa aloitettu lauluharrastus vei silti lopulta voiton, ja vuodesta 1968 Jarreau ansaitsi elantonsa esiintymällä, ensimmäisenä tyylinään jazz.

”Vaihtaminen viihdyttämiseen voi tuntua täyskäännökseltä, mutta minulle siirtymä oli luonnollinen, sillä ytimeltään molemmissa on kyse samasta: ymmärryksen, toivon ja ilon levittämisestä”, sanoi Jarreau Helsingin Sanomissa huhtikuussa 2009, jolloin hän esiintyi Espoossa.

Jarreau teki yhden julkaisematta jääneen albumin 1965, mutta varsinainen debyytti oli We Got By (1975), jolloin hän oli jo 35-vuotias. Laulajan lisäksi se esitteli säveltäjän ja sanoittajan: kappaleet ovat hänen omiaan.

Jarreau teki kuusitoista studio­albumia, joista sai kuusi Grammy-palkintoa. Kultakautta oli 1980-luku, jolloin hän myös esitti ja sanoitti televisiosarjan Konnankoukkuja kahdelle ( Moonlighting) tunnuslaulun.

Jarreauta kuvailtiin usein jazzlaulajaksi, mutta ensimmäisen jazzlevynsä hän teki vasta 2004. Viimeiseksi albumiksi jäi My Old Friend (2014), joka oli omistettu kosketinsoittaja George Dukelle, San Franciscon varhaisten vuosien ystävälle.

Harri Uusitorppa
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet