Muistot

Heikki Leino 1931–2017

Teollisuusneuvos

Salon elinkeinoelämän ja Suomen valimoalan merkittävä vaikuttaja, teollisuusneuvos Heikki Leino kuoli Salossa 10. tammikuuta 2017. Hän oli syntynyt Salossa 15. huhtikuuta 1931 tehtailija Jalo ja Tyyne Leinon kuopuksena.

Kirjoitettuaan ylioppilaaksi Salon yhteislyseossa vuonna 1950 Leino suoritti TKK:ssa DI-tutkinnon. Vuonna 1957 hän aloitti salolaisen sukuyrityksensä E. & J. Leinon palveluksessa konepaja- ja valimoinsinöörinä.

Vuodesta 1970 alkaen Heikki Leino toimi yhtiön valimoryhmän johtajana. Hän oli Leinovalu Oy:n toimitusjohtaja 1976–91 ja yhtiön hallituksen puheenjohtaja 1991–2006 .

Monialaisen E. & J. Leino Oy:n toimintaa keskitettiin vaiheittain valimoalalle ja valimoa laajennettiin 1969 lähtien. Samalla E. & J. Leino muutti nimensä 1976 Leinovalu Oy:ksi (nyk. Leino Group Oy).
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Rakenneuudistuksen keskiössä olivat Leinon visionäärisyys ja laajat kontaktit. Jo opiskelijana Ruotsiin ja Länsi-Saksaan luoduilla suhteilla yhtiölle hankittiin teknologista osaamista sekä koneita ja laitteita valimotoiminnan ajanmukaistamiseksi. Yhteyksiä edisti hyvä kielitaito, sillä sujuvan ruotsin lisäksi Leino osasi saksaa lähes toisena äidinkielenään.

Elämäntyönään Leino toteutti hallitun sukupolvenvaihdoksen ja varmisti Leinovalu Oy:lle kehittymisen mahdollisuudet. Ansioituneesta toiminnasta alallaan Heikki Leinolle myönnettiin vuonna 1988 teollisuusneuvoksen arvonimi.

Leino oli myös yhteiskunnallisesti aktiivinen. Valtakunnallisesti hän oli mukana Suomen Metalliteollisuuden Keskusliitossa ja Työnantajaliitossa sekä Teollisuuden Keskusliitossa, kuten myös tekniikan ja valimoalan yhdistystoiminnassa.

Salon kaupunginhallinnossa merkittävimmät luottamustoimet olivat valtuuston jäsenyys 1973–84 (vpj. 1977–84) ja hallituksen jäsenyys 1973–76. Muita luottamustoimia olivat KOP:n ja Pohjolan valvojan tehtävät. Lisäksi hän kuului Lounais-Suomen Sähkö Oy:n hallitukseen jatkaen sittemmin Länsivoima Oy:n hallituksen puheenjohtajana.

Samoihin aikoihin hän toimi myös Salon Seudun Sanomien hallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajana. Salon elinkeino- ja yhdistystoiminnassa Leino oli mukana Kauppakamarin hallituksessa sekä Rotaryklubissa. Hän oli aktiivisesti perustamassa Round Table- ja Nuorkauppakamaritoimintaa. Leino myötävaikutti Salon Seudun Elinkeinomessut ry:n perustamiseen 1960-luvun alussa kuuluen yhdistyksen hallitukseen ja ollen sen kunniajäsen.

Leinolle salolaisuus, isänmaallisuus ja maanpuolustushenkisyys olivat tärkeitä arvoja.

Näitä asioita hän edisti Tehtailija Juho Leinon säätiön opiskelustipendien, muiden avustuksien ja kulttuurihankkeiden kautta toimiessaan säätiön hallituksen jäsenenä sekä vara- ja kunniapuheenjohtajana.

Iloisena, positiivisena ja mukaansatempaavana tunnetun Heikki Leinon mieluisin harrastus oli metsänhoito. Kiikalan Salmenranta ja perhe antoivat hänelle vastapainoa liike-elämän vaativiin tehtäviin.

Petri Lavonen

Kirjoittaja on historiantutkija.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet