Muistot

Jannis Kounellis 1936–2017

Kuvataiteilija

Arvostettu kuvataiteilija Jannis Kounellis kuoli Roomassa 16. helmikuuta 2017. Hän oli 80-vuotias, syntynyt Piraeuksessa Kreikassa 23. maaliskuuta 1936.

Kounellis asui Italiassa vuodesta 1956 lähtien. Hän oli Ita­liassa 1960-luvulla syntyneen Arte Povera -taidesuuntauksen voimahahmo.

Hän aloitti uransa maalarina mutta siirtyi nopeasti vähemmän perinteisiin materiaaleihin ja lisäsi teoksiinsa löydettyjä esineitä ja luonnonmateriaaleja.

Samalla kun teosten koko kasvoi, hän vaihtoi maalauspohjat oviin ja ikkunoihin ja lopulta koko näyttelytilaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Mittavissa veistoksissa ja ins­tallaatioissa oli puuta ja terästä, säkkikangasta ja lampaanvillaa, elävää tulta ja lopulta myös eläviä eläimiä. Kounellisin legendaarisin näyttely Roomassa 1969 koostui kahdestatoista hevosesta.

Arte Povera, ”köyhä taide”, halusi kyseenalaistaa porvarillisena pitämänsä taide-esineen ja ylittää taidetta ja elämää ja toisaalta luontoa ja kulttuuria erottavat kuilut.

Se oli myös runollista taidetta, joka suosi jokapäiväisiä materiaaleja ja tekotapoja. Mutta se oli myös syvällisesti kulttuuritietoista ja historiaa arvostavaa taidetta.

Kounellisin taiteelle on ominaista tummasävyinen ja raskas surumielisyys. Hän valitsi materiaalinsa niihin sisältyvien merkitysten perustella. Koksi ja teräs viittaavat industrialismin syntyyn, lampaanvilla karjanhoitoon ja tuoksuvat kahvisäkit muihin maanosiin. Hevosilla oli esikuvansa maalaustaiteen historiassa.

”Menneisyyden löytämiseen luovalla tavalla sisältyy mahdollisuus ajatella tulevaisuutta”, hän sanoi.

Sen lisäksi, että Kounellisin teoksia on nähty kaikissa maailman johtavissa museoissa ja biennaaleissa, mittavat installaatiot johtivat hänet myös yhteistyöhön Euroopan teatteri- ja oopperatalojen kanssa. Hän lavasti Wagneria ja Beckettiä ja työskenteli yhdessä Heiner Müllerin kanssa Berliinissä.

Suomessa Kounellisin teoksia on ollut esillä kolmesti. Hän toteutti suurikokoisen installaa­tion Ateneumin ARS-näyttelyyn 1983. Lisäksi hänellä on ollut yksityisnäyttelyt Galerie Forsblomissa 1999 ja 2002.

Kiasman kokoelmiin kuuluu yksi Kounellisin teos, Nimetön vuodelta 1990.

Timo Valjakka
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet