Muistot

Nuutti Vartiainen 1925–2017

Tekniikan tohtori

Tekniikan kunniatohtori Nuutti Vartiainen kuoli Lappeenrannassa 15. tammikuuta 2017, 91-vuo­tiaana. Hän oli syntynyt Helsingissä 30. maaliskuuta 1925.

Jatkosotaan Vartiainen osallistui pioneerikoulutuksen saaneena 1944 täytettyään 18 vuotta. Hän haavoittui kahdesti kranaatin sirpaleista, jälkimmäisen kerran Vuosalmen taisteluissa heinäkuun 16. päivänä 1944. Hän osallistui vielä vapaaehtoisena pioneerina Lapin sotaan.

Helsingin teknillisen koulun vuosikirjaan 1946–1947 kirjoitettu luonnehdinta ennakoi tulevaa: ”Pystyi puhumaan höyrykoneesta kuin olisi sen itse keksinyt. Tarkka ja älykäs poika joka asiassa, ja tiesi sen itsekin.” Vartiainen oli tuolloin 22-vuotias.

Valmistuttuaan Helsingin teknillisestä koulusta Vartiainen aloitti työuransa piirtäjä-suunnittelijana Wärtsilä Konesilta -yhtymässä. Emigrantiksi hän lähti Kanadaan 1951 ja palasi kotimaahan 1952.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tulevan vaimonsa Tyynen Vartiainen tapasi juhannuksena 1953. Tapaamisesta sai alkunsa yli 60 vuotta kestänyt avioliitto.

1960-luvun alussa Vartiainen perusti Hollolaan murskaus- ja seulontalaitoksia suunnittelevan Murskaussuunnittelun, josta myöhemmin tuli Murskauskone.

Kaivosala kasvoi voimakkaasti 1960-luvulla. Murskauskoneesta tuli merkittävä tekijä Suomen kaivosteollisuuden murskaus- ja seulontalaitosten toimittajana. Ulkomaankaupan osuuden kasvaessa yrityksen nimi muutettiin Roxon Oy:ksi vuonna 1974.

Vartiainen myi Roxonin Kone Oy:lle vuonna 1977. Osamaksuna kaupasta hän sai Lappeenrannan konepajan. Tästä sai alkunsa Laroxin tarina.

Laroxin menestys huomioitiin Tasavallan presidentin vientipalkinnolla vuonna 1986 ja valtakunnallisella yrittäjäpalkinnolla vuonna 1989.

Vartiainen jäi eläkkeelle 65-vuotiaana 1990 ja jätti yrityksen johdon lapsilleen. Eläkkeelle siirryttyään hän lähti mukaan Taipalsaaren kunnallispolitiikkaan.

Tutkimus ja tuotekehitys oli Vartiaiselle tärkeää, mikä johti läheiseen yhteistyöhön Lappeenrannan teknillisen yliopiston kanssa. Hänelle myönnettiin vuonna 1999 Lappeenrannan teknillisen yliopiston kun­niatohtorin arvonimi.

Vapaa-aikoinaan Vartiainen kalasti, sienesti, hoiti kasvihuonettaan ja veneili. Valokuvaamalla hän tallensi lasten ja lastenlasten elämää. Viime vuosina hänestä tuli innokas golfaaja.

Vartiainen oli määrätietoinen, vaativa ja lämmin persoona. Hän oli huolehtivainen ja kannustava perheenjäsenilleen ja ystävilleen. Hänen tukensa ja apunsa oli arvokasta.

Timo Vartiainen

Karoliina Kupias

Katariina Aaltonen

Kirjoittajat ovat Nuutti Vartiaisen lapsia.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet