Muistot

Olli Pekkarinen 1937-2016

Historianopettaja

Historianopettaja Olli Pekkarinen kuoli nopeasti edenneeseen sairauteen 30. joulukuuta 2016 Oulussa. Hän oli syntynyt 8. syyskuuta 1937 ja varttui kuusilapsisessa perheessä Kinnulassa.

Olli Pekkarisen isä vaikutti useissa luottamustehtävissä, eikä perheessä kaihdettu yhteiskuntaa käsitteleviä kiivaitakaan keskusteluja. Olli omaksui väittelyissä sovittelijan roolin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syrjäisessä kotikunnassa ei tuolloin ollut varsinaista oppikoulua, vaan vain suppean oppimäärän tarjoava yksityinen "nyrkkikoulu". Tämän vuoksi joutui Ollikin muuttamaan jo varhain isosiskonsa Kaijan kanssa Kannukseen, jossa hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1956.

Sieltä Ollin oppivuodet jatkuivat Helsingin yliopistoon, josta hän valmistui filosofian maisteriksi pääaineenaan Suomen historia. Tutkielmansa hän laati kotiseutunsa varhaisista asutusvaiheista ja aihepiiri kiinnosti häntä läpi elämän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Olli Pekkarinen harrasti sukututkimusta ja vaikutti vuosia Pekkaristen sukuseuran hallituksessa.

Hän toimi jo opiskeluvuosinaan tuntiopettajana helsinkiläisissä oppikouluissa, kunnes siirtyi valmistuttuaan vuonna 1963 historian ja yhteiskuntaopin lehtoriksi uuteen oululaiseen Laanilan oppikouluun. Siellä hän toimi pidettynä historian opettajana, väliin myös ammatinvalinnan ohjaajana ja vararehtorina, kunnes vuonna 2000 siirtyi eläkkeelle.

Entiset oppilaat luonnehtivat Pekkarista lempeäksi, älykkääksi ja persoonalliseksi opettajaksi, joka harrasti taidetta ja oli usein omissa ajatuksissaan. Hän ei suuttunut tai korottanut ääntään ja saattoi käydä salaa tupakalla koulurakennuksen vintillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pekkariselle tunnusomaista olivat naurusta tuikkivat silmät. Hän omisti elämänsä ammatilleen, taiteelle ja luonnolle jakaen vapaa-aikansa puolisonsa Kaarina Peltoniemen kanssa.

Pekkarinen oli erittäin vastuuntuntoinen. Isän menehdyttyä jo vuonna 1959 hän auttoi usein äitiään ja veljeään Seppoa kotitilan hoidossa, ja otti pikkuveljensä Jukan luokseen asumaan tämän lukio-opintojen ajaksi. Hyvin lapsirakkaat Olli ja Kaarina olivat sukulaisperheissä odotettuja vieraita.

Kinnulan lisäksi elämää rytmittivät Kiimingissä ja Ristiinassa sijainneet mökit. Yhdessä kiiminkiläisten kyläläisten kanssa Pekkarinen perusti Tervajärven-Kotajärven-Alajärven kyläyhdistyksen, jonka puheenjohtajana hän muun muassa torjui Välimaan jätekeskuksen perustamisen Kiiminkiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pekkarinen huolehti viimeisiin elinviikkoihinsa asti puolisostaan Kaarinasta ja kantoi huolta sukulaistensa asioista.

Maailmaan Olli Pekkarinen jätti paitsi suuren joukon oululaisia, jotka omaksuivat osan yhteiskunnallista ymmärrystään hänen kauttaan, myös avuliaan, luotettavan ja kiltin miehen mentävän tyhjiön.

Elina Pekkarinen

Jukka Pekkarinen

Kirjoittajat ovat Olli Pekkarisen veljentytär ja veli.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet