Muistot

Esko Eho 1942-2017

Rovasti

Rovasti Esko Alpo Eho, Kittilän seurakunnan eläkkeellä oleva kirkkoherra, kuoli maanantaina 13. helmikuuta 2017 Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa.

Hän oli 74-vuotias, syntynyt 12. marraskuuta 1942 Kajaanissa.

Esko Eho valmistui teologian kandidaatiksi (ylempi tutkinto) vuonna 1971 Helsingin yliopistosta. Samana vuonna hänet vihittiin papiksi Oulun tuomiokirkossa.

Eho toimi virallisena apulaisena kolme vuotta Kittilässä ja kaksi vuotta Oulun seurakuntien rippikouluteologina. Pisimmän jakson seurakuntapappina Eho teki Utsjoen kirkkoherrana 1976–1983.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Uuden ammatillisen suuntauksen Eho aloitti vuonna 1983. Hän toimi Rovaniemen seurakunnan sairaalapastorina aina vuoteen 1995. Eho kiinnostui erityisesti psyykkisesti sairaan ihmisen auttamisesta. Hän suoritti sairaalasielunhoitajan erikoistumiskoulutuksen vuonna 1985.

Sairaalassa häntä pyydettiin toimimaan henkilökunnan työnohjaajana. Niinpä hän suoritti kirkon työnohjaajakoulutuksen vuonna 1994.

Seurakuntapapin kutsumus oli kuitenkin Ehon mielessä niin voimakas, että hän siirtyi Muurolan kappalaiseksi vuosiksi 1996–2001 Rovaniemellä.

Ympyrä sulkeutui, kun hänet valittiin Kittilän kirkkoherra vuosiksi 2001–2005 ennen eläkkeelle siirtymistä.

Koti eläkevuosiksi löytyi Muhokselta, josta oli lyhyt matka Eholle rakkaalle Kuusamon kesämökille.

Ehon hengelliseksi kodiksi muodostui eläkevuosien aikana Tuomasmessu-yhteisö.

Esko Ehon rakkaimmat harrastukset olivat kalastus ja metsästys sekä Lapin ihmisten elämästä kertovat kirjat. Hän järjesti ystävilleen lukuisia hiihtovaelluksia eri puolille Lappia. Keskeisenä tavoitteena oli rautujen pilkkiminen, mutta aina Eholla oli mukana pari Lapin kirjaa. Niitä hän luki toisille ääneen iltaisin kämpissä.

Henkisiin harrastuksiin kuuluivat myös yhteiset lauluhetket, joita Eho entisenä YL:n laulajana johti nuoruuden innolla.

Hän oli myös taitava juttujen kertoja Lapin ihmisten elämästä. Hänen huumorintajunsa säilyi viimeisen vuodenkin aikana, jota varjosti vakava sairaus.

Kontakti läheisiin säilyi lähes loppuun saakka.

Hyvän kipuhoidon auttamana Ehon lähtöä voidaan kuvata sanoilla kaunis kuolema. Hän sai olla kotona viimeistä kahden viikon jaksoa lukuun ottamatta.

Esko Ehoa jäivät kaipaamaan Sirkku-puoliso, lapset ja rakkaat lapsenlapset. Ehon lapsista kolme oli kuollut aikaisemmin, kaksi tyttöä aivan pieninä ja Anna-tytär kuusi vuotta sitten.

Esko Eho odottikin heidän tapaamistaan taivaassa.

Matti-Pekka Virtaniemi

Kirjoittaja on Esko Ehon ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet