Muistot

Esko Sorvali 1942–2017

Hallitusneuvos

Hallitusneuvos Esko Sorvali kuoli Helsingissä 9. tammikuuta 2017 vaikeaan sairauteen. Hän oli 74-vuotias, syntynyt 20. helmikuuta 1942 Riihimäellä.

Sorvali tuli ylioppilaaksi Joensuun lyseosta ja sai oikeustieteen kandidaatin tutkinnon jälkeen varatuomarin arvon 1972. Oikeusministeriössä hän sai oikeushallinto-osaston kokeneen osastopäällikön opissa vankan pohjan valtioneuvoston esittelijän tehtäviin edeten aina hallitusneuvokseksi ja apulaisosastopäälliköksi.

Lähes neljänä vuosikymmenenä Sorvalin uran aikana oikeusministeriön hallinnonalalla kehitettiin toimintaa ja rakenteita mm. tuomioistuimissa, syyttäjä- ja ulosottolaitoksessa. Uusia hovioikeuksia perustettiin, raastuvanoikeuksien ja tuomiokuntien tilalle perustettiin käräjäoikeuksia.

Hallintotuomioistuimien, syyttäjien ja ulosoton siirtäminen lääninhallinnosta oikeusministeriön hallinnonalalle olivat tehtäviä, joihin Sorvali joutui mukaan. Hänen vastuullaan olivat erityisesti virastojen tulosohjaus-, henkilöstö- ja toimitila-asiat. Työ vaati tekijältään alati muuttuvien asioiden ja aikataulujen hallintaa, tiedottamista ja neuvotteluja. Oikeushallinnon toimipaikkoja on useita satoja, joissa useimmissa Sorvali on työvuosiensa aikana käynyt. Hän jäi oikeusministeriöstä eläkkeelle vuonna 2010.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Sorvalin kyky hoitaa laajaa tehtäväkenttää perustui hänen ihmisläheiseen työtapaansa. Hän oli huumorintajuinen ja lämmin ihminen, joka tutustui nopeasti ja voitti neuvottelukumppaniensa luottamuksen muistamalla tapaamansa ihmiset ja sovitut asiat.

Varsinaisen virkatyönsä ohella hän toimi yli 40 vuotta Helsingin vaalipiirilautakunnan sihteerinä. Siinä tehtävässä hänestä tuli vaalilainsäädännön ja vaalien toimeenpanon luotettu asiantuntija.

Lähipiiriin kuuluivat erityisen rakkaat kaksi tytärtä ja heidän lapsensa sekä lisäksi kahden sisaren perheet ja pitkäaikainen elämänkumppani.

Sorvalilla oli laaja ystäväpiiri. Hän oli monien tilaisuuksien keskeinen yhteen kokoaja. Joensuun entiset jääpallonpelaajat tapasivat kesäisin mm. golfin merkeissä. Oma henkilöstö koottiin syksyisin karaokeiltaan ja kesäisin picnic-retkelle.

Maakuntien työneuvottelujen ja koulutuspäivien yhteyteen kuului vapaamuotoista iltaohjelmaa, joissa Sorvali nosti tunnelmaa seurustelu-, laulu- ja tanssikumppanina. Raskaan työpäivän päälle hän heräsi kuin uudestaan eloon ja valvoi myöhään. Aamusaunan jälkeen hän oli kuitenkin täsmällisesti aloittamassa uutta työpäivää.

Vapaa-aikaan kuuluivat kesänvietto Saimaan rannalla Mutrun mökillä sekä jokavuotinen golfmatka Espanjaan. Eläkevuosia varjosti yllättäen todettu syöpäsairaus, johon ei löytynyt parantavaa hoitoa. Esko eli kuitenkin viimeiseen päivään asti kotonaan tavaten perhettään ja läheisiä ystäviään.

Tuomo Rapola

Kari Kiesiläinen

Heikki Liljeroos


Kirjoittajat ovat Esko Sorvalin työtovereita ja ystäviä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet