Muistot

Risto Kääriäinen 1930–2017

Dosentti

Dosentti Risto Tapio Kääriäinen kuoli 6. tammikuuta 2017 kesäasunnollaan Naarajärvellä. Hän oli syntynyt Pieksämäellä 23. toukokuuta 1930.

Kääriäinen kirjoitti ylioppilaaksi Pieksämäen yhteiskoulusta vuonna 1950. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa psykolo­giaa ja valmistui filosofian maisteriksi vuonna 1955.

Yhteiskuntatieteiden tohtoriksi Kääriäinen väitteli Jyväskylän yliopistossa 1975 aiheena Downin syndrooma. Dosentiksi Jyväskylän yliopistossa hänet nimitettiin 1976.

Kääriäinen työskenteli Vaalijalan keskuslaitoksessa psykologina 1956–1969. Hän työskenteli myös mm. Göteborgissa Pohjoismaisen kulttuurirahaston stipendiaattina yhteispohjoismaisessa tutkijaryhmässä, Suomen Akatemian tutkijana, valtion yhteiskunnallisen toimikunnan tutkimusassistenttina 1971–1974 ja Jyväskylän yliopiston erityispedagogiikan lehtorina 1970–1971.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kuopion yliopiston kansanterveystieteen ja yleislääketieteen laitoksen lehtorina hän oli 1974–1993. Samalla hän toimi lukuisissa Suomen Akatemian tutkimusryhmissä ja ohjasi opiskelijoiden väitöskirjojen tekoa.

Hän laati tutkimuksistaan artikkeleita kotimaisiin ja ulkomaisiin tieteellisiin lehtiin ja osallistui kutsuttuna luennoitsijana useisiin ulkomaisiin kongresseihin. Pieksämäellä hän toimi lukuisissa luottamustehtävissä kaupungin valtuustossa ja lautakunnissa.

Luonto oli Kääriäiselle ehtymätön inspiraation lähde. Partio, luonnossa liikkuminen, kiinnostus luonnon ilmiöiden seuraamiseen, kalastus, valokuvaus ja puutarhanhoito jatkuivat läpi elämän.

Jo opiskeluaikanaan hän osallistui Savolaisen osakunnan toimintaan ja oli mukana kuoron toiminnassa. Opiskeluaikanaan hän myös innostui kotiseututyöstä ja paikallishistoriasta. Seurasaaren museossa on Kääriäisen ja hänen opiskelukavereidensa löytämä savolainen talo, Rieskan talo Vanajalta. Kerätyistä esineistä koottiin Pieksämäen kotiseutumuseo, mikä valitettavasti hävitettiin, kun talo purettiin.

Kääriäinen kirjoitti kotiseudun ja Suomen historiasta artikkeleita mm. kirjassa Suloinen Savonmaa (WSOY 1998). Savonkielen ja kulttuurin vaaliminen kiehtoivat hänen mieltään.

Käden taitoja hän jatkoi eläkepäivinään tehden tuohitöitä, kivikorutöitä, keramiikkaa ja valokuvausta. Kameroita ja valokuvia löytyy eri vuosikymmeniltä.

Kirsi Kääriäinen

Eeva Kääriäinen


Kirjoittajat ovat Risto Kääriäisen tytär ja sisar.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet