Muistot

Pauli Räsänen (1935-2017)

Lääkäri

Lääkäri ja entinen kansanedustaja Pauli Räsänen kuoli Oulussa 18. helmikuuta 2017 81-vuotiaana. Hän oli syntynyt 6. lokakuuta 1935 yhdeksänlapsiseen maanviljelijäperheeseen Suonenjoella.

Räsäsen sisarussarjasta kaikki viisi poikaa opiskelivat isänsä toiveen mukaisesti lääkäriksi. Yksi tytöistä jäi jatkamaan tilaa.

Kodin perintönä Räsänen omaksui vasemmistolaisen aatteen, rauhan aatteen ja liikunnallisen elämäntavan. Hän teki uran sekä poliitikkona että lääkärinä.

Räsänen kirjoitti ylioppilaaksi Suonenjoen lukiosta 1954 ja lähti Turkuun opiskelemaan kahden isoveljensä jalanjäljissä. Puolisonsa Mailin hän tapasi ystävänsä välityksellä Muhoksella ja he avioituivat vuonna 1958. Neljästä lapsesta kaksi vanhinta syntyi jo opiskeluaikana Turussa.

Räsänen valmistui lääkäriksi 1963 ja työskenteli Hailuodon, Kempeleen ja Oulunsalon kunnanlääkärinä. Uran alkuvuosilta mieleenpainuvimpia ja eksoottisimpia elämyksiä olivat työskentely Maailman nuorisofestivaalien lääkärinä Helsingissä 1962 ja lentokoneella tehdyt virantoimitusmatkat kelirikkoaikana Hailuotoon.

Räsänen oli poliittisesti aktiivinen nuoresta saakka, ja hänet valittiin jo 30-vuotiaana SKDL:n kansanedustajaksi historiallisissa vuoden 1966 vaaleissa, jolloin eduskuntaan tuli vasemmistoenemmistö ja maahan syntyi kansanrintamahallitus.

Eduskunnassa Räsänen oli vaikuttamassa kansanterveyslain muotoutumiseen ja säätämiseen siinä muodossa, kun laki astui voimaan aprillipäivänä vuonna 1972. Presidentin valitsijamiehenä hän oli vuosien 1968 ja 1978 vaaleissa.

Kansanedustajan ura jatkui vuoteen 1979, minkä jälkeen Pauli Räsänen palasi päätoimiseksi yleislääkäriksi. Erityisesti hän profiloitui akupunktiolääkärinä, minkä alan maassamme harvalukuisten pioneerien joukkoon hän kuului.

Eläkkeelle hän siirtyi vuonna 1990 mutta seurasi sen jälkeenkin lääketieteen ja poliittisen tilanteen kehitystä ja kirjoitti säännöllisesti paikallisen valtalehden yleisönosastoon useimmiten akupunktiota käsitteleviä kirjoituksia.

Hän harrasti liikuntaa sekä aktiivisesti ja että katsojana ja oli myös ansioitunut runonlausuja elämänsä loppuun saakka.

Pauli Räsänen sai tietää parantumattomasta sairaudestaan keväällä 2016. Hän suhtautui tulevaan tyynesti ja koki saaneensa elää hyvän ja vaiherikkaan elämän.

Kristian Läksy

Kirjoittaja on Pauli Räsäsen pojan kollega ja ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet