Muistot

Pirjo Hämäläinen 1952–2017

Taidehistorioitsija

Taidehistorioitsija Pirjo Hämäläinen kuoli Hyvinkäällä 3. helmikuuta 2017 64-vuotiaana. Hän oli syntynyt 24. toukokuuta 1952 Valkealassa, mutta hänen juurensa olivat luovutetun Karjalan mullassa Säkkijärvellä ja Nuijamaan Konnun kylässä.

Pirjo Hämäläinen tunnettiin niin taidehistorioitsijana, taidekriitikkona, toimittajana kuin tietokirjailijana. Hän julkaisi suuren määrän artikkeleita ja yli 20 tietokirjaa, kuten Maammon marjat, entisaikain lasten elämää (1987), Suuren antiikki­kirjan ja viimeiseksi teokseksi jääneen Taiteen helmet, sata suomalaista maalausta (2014).

Hämäläinen opiskeli ensin Kouvolan kieli-instituutissa venäjää ja sitten Helsingin yliopistossa taidehistoriaa ja muita humanistisia aineita.

Hän valmistui filosofian kandidaatiksi 1981 ja tuli Hyvinkäälle 1982 avattuun taidekeskukseen vastaamaan kokoelmista ja luomaan tulevalle taidemuseolle näyttelyprofiilia. Siinä hän onnistuikin loistavasti.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Myös Hyvinkään taidemuseon taidetta ja paikallishistoriaa yhdistävissä uraa uurtavissa näyttelyissä 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa Hämäläisellä oli keskeinen merkitys tutkijana ja käsikirjoittajana. Viimeksi Hämäläisen asiantuntemusta tarvittiin uuden Hyvinkään historian, satavuotisjuhlakirjan, historiatyöryhmässä.

Hämäläinen aloitti vuonna 1989 Kansan uutisten kulttuuritoimittajana ja siirtyi kolmen vuoden jälkeen vapaaksi toimittajaksi ja kolumnistiksi jatkaen myös taidearvostelujen kirjoittamista.

Hämäläinen oli Vasemmistoliiton edustajana Hyvinkään kaupunginvaltuustossa.

Hämäläinen oli lahjakas harvinaisella tavalla: hän osasi ottaa yleisönsä sekä kirjoittamalla että puhumalla. Hän kykeni yhdistelemään laajoiksi kokonaisuuksiksi eri tieteenalojen ­aineistoja.

Venäjän kieli ja kulttuuri olivat hänen erityinen kiinnostuksen kohteensa, joka vei hänet tutkimaan niin Järnefeltien sukua kuin keisariperhettä ja Hyvinkään parantolan vieraita. Hämäläinen oli 10 vuotta Hyvinkään Venäjä-Seuran puheenjohtaja.

Taidekasvattajana Hämäläinen oli taiteen tulkitsija, jonka selkeät ja oppineet analyysit saivat yleisön kuuntelemaan hievahtamatta. Myös taidekriitikkona hän antoi katsojalle avaimia taiteen vastaanottamiseen.

Pirjosta säteili vahva sisäinen elämä, älykkyys, huumorintaju, viisaus ja lämpö – joskus hyvinkin vetäytyvän persoonan takaa. Hän arvosti ja rakasti kotikaupunkiaan ja suuntasi ener­giaansa sen hyvinvoinnin kehittämiseen ja hyvinkääläisen identiteetin vahvistamiseen.

Lea Bergström

Merja Ilola

Raisa Laurila-Hakulinen


Kirjoittajat ovat Pirjo Hämäläisen ystäviä ja työtovereita.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet