Muistot

Esko Aaltonen 1922–2017

Kanslianeuvos

Päätoimittaja, kanslianeuvos Esko Aaltonen kuoli nopeasti edenneeseen infektiosairauteen 19. tammikuuta 2017 Lahdessa. Hän oli 94-vuotias, syntynyt Vehmaalla 19. heinäkuuta 1922.

Aaltonen lähti sotaan 19-vuotiaana, ja kahden kuukauden koulutuksen jälkeen hänestä tuli lääkintäalikersantti.

”Muistan vieläkin ensimmäisen sidontani. Telttamme vieressä olevan puun oksissa räjähti kranaatti. Nuori kaveri sai toisen poskensa yläosaan sirpaleen, joka poisti kasvoista kokonaan toisen puolen. Näky oli erikoinen, joskaan ei hengenvaarallinen, mutta jätti varmasti muistot niin kotirintamalle kuin saajallekin”, Aaltonen muisteli. Raskaissa tehtävissä JR 4:ssä kului viisi nuoruusvuotta.

Työelämän alkuvaiheessa Aaltonen toimi ensin Maaseudun nuorten liiton taloudenhoitajana 1951–1957 ja sen jälkeen vuodesta 1960 lähtien Arpayhtymä ry:n toiminnanjohtajana.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hän jäi pois Arpayhtymän palveluksesta vuonna 1971. Tämäkin jälkeen hän toimi pitkään lukuisten keskustajärjestöjen tilintarkastajana.

Aaltonen oli aina ollut kiinnostunut kuvaristikkojen ratkaisemisesta. Vähitellen hänen mielessään syntyi ajatus ristikkolehden julkaisemisesta ja kustantamisesta.

Suuri Ristikko Kilpa -lehden hyvä menekki yllätti kaikki tekijät. Melko nopealla aikataululla toimintaa laajennettiin ja perustettiin uusia ristikkolehtiä, joiden vaikeusaste vaihteli.

Ristikoiden harrastajat tarvitsevat haastetta, ja paljon ristikoita ratkoneena Aaltonen ymmärsi heitä. Hän pyysi aktiivisesti lukijoidensa palautetta kehittääkseen lehtiä. Ristikkopiireissä muistetaan vieläkin hyvin ensimmäisten ristikkolehtien tunnus kolme kysymysmerkkiä.

Heti sodan jälkeen Aaltonen tapasi elämänsä rakkauden, Anna Liisa Rimpiläisen. Heidät vihittiin maaliskuussa 1950, ja avioliitto kesti koko eliniän. He saivat kaksi tytärtä.

Ahkeruus ja työteliäisyys yhdistivät pariskuntaa ja myöhemmin koko perhettä. Ensin säästettiin osaketta ja sitten kesämökkiä. Oman työn tulosten näkeminen tuotti mielihyvää ja niistä saattoi olla ylpeä.

Mökillä vietettiin unohtumattoman mukavia hetkiä mansikoita ja perunoita viljellen, saunoen, uiden ja rupatellen.

Merja Aaltonen

Raija Aasholm


Kirjoittajat ovat Esko Aaltosen tyttäriä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet