Muistot

Stanisław Skrowaczewski 1923–2017

Kapellimestari

Aikamme arvostettuihin kapellimestareihin kuulunut Stanisław Skrowaczewski kuoli kahden sydänkohtauksen jälkeen 21. helmikuuta St. Louis Parkissa Yhdysvaltain Minnesotassa. Hän oli 93-vuotias, syntynyt Lvivissä Puolassa nykyisen Ukrainan alueella 3. lokakuuta 1923.

Skrowaczewski sanoi usein musiikin pitävän hänet hengissä, ja hän johti Minnesotan orkesteria vielä viime lokakuussa. Orkesterilaiset puolestaan kiittivät häntä orkesterin pitämisestä hengissä ensin pitkällä ylikapellimestarikaudella ja myöhemmin raastavan työsulun aikana, kun kapellimestari johti muusikoiden itsensä järjestämiä konsertteja.

Orkesterin kotisali Minneapolisissa onkin ehdotettu nimettäväksi uudelleen Skrowaczewskin muistoksi.

Skrowaczewskin äiti oli pianisti, mutta pojan orastava ura pianistina tuhoutui 1941 pommituksessa, joka vaurioitti hänen käsiään. Hän kouliutui säveltäjäksi ja kapellimestariksi Lvivin ja Krakovan konservatorioissa nousten nopeasti merkittävien puolalaisorkesterien ylikapellimestariksi.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Vuonna 1956 Skrowaczewski voitti kansainvälisen kapellimestarikilpailun Roomassa ja George Szell kutsui hänet assistentikseen Clevelandin orkesteriin. Kommunistinen Puola päästi hänet vierailuille, mutta pysyvästi ulkomaille ja Minnepolisin sinfoniaorkesterin musiikilliseksi johtajaksi päästäkseen hänen piti loikata vuonna 1960.

Skrowaczewski johti orkesteriaan Minneapolisissa 20 vuotta. Tänä aikana orkesterin nimi muuttui Minnesotan orkesteriksi ja se sai uuden kotisalin. Kiertue- ja levytystoiminta kuitenkin vähenivät taloudellisista syistä, ja orkesterin kansainvälinen tunnettuus nousi uudestaan Eugene Ormandyn, Dmitri Mitropouloksen ja Antal Dorátin varhaisvuosien loistoon vasta Osmo Vänskän nykykaudella.

Eläkevuosinaan Skrowaczewski toimi ylikapellimestarina esimerkiksi Manchesterin Hallé-orkesterissa ja Yomiuri Nippon -orkesterissa Japanissa. Kriitikot ylistivät hänen kokonaislevytyksiään esimerkiksi Brucknerin ja Beethovenin sinfonioista.

Brucknerista tuli hänen lempisäveltäjänsä jo 7-vuotiaana, ja hän johti tätä elämänsä viimeisiin kuukausiin asti. Oheisilta videoilta voit nähdä ja kuulla hänen johtavan kokonaisia Brucknerin jättisinfonioita.

Vesa Sirén
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet