Muistot

Elwa Molin 1935–2017

Tanssitaiteilija

Tamperelainen tanssinopettaja, tanssitaiteilija ja tanssikoulun johtaja Elwa Molin kuoli sairauden murtamana 8. tammikuuta 2017 Ylöjärvellä. Hän oli 81-vuotias, syntynyt Tampereella 23. toukokuuta 1935.

Molin johti perustamaansa tanssikoulua vuodesta 1964 vuoden 2013 loppuun. Koulun 50-vuotisjuhlat olivat samalla koulun lopettajaiset. Molinin jäähyväiskoreografia Iloinen suru Mozartin musiikkiin liikutti yleisöä Pyhäjärvenkadun kauniissa salissa.

Molin aloitti jo lapsena vapaan tanssin uranuurtajiin kuuluneen Ester Naparstokin oppilaana. Kolmivuotiaana hän tanssi Naparstokin koreografiassa Mehiläistanssi.

Molin pysyi Naparstokin tanssikielelle ja hengelle uskollisena loppuun asti. Naparstok myös saattoi Molinin maailmalle 1953, ensin Saksaan Volkwang-kouluun, missä Molin suoritti tanssinopettajadiplominsa, sitten tanssiopintoihin Lontoossa ja Pariisissa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Molin palasi Suomeen ja Tampereelle Espanjan Andalusiasta, jossa hän oli asunut ensimmäisen aviomiehensä kanssa, opettanut balettia ja opiskellut flamencoa. Tampereella hänen koulunsa ohjelmaan kuuluivat alusta saakka moderni tanssi, jazz, klassinen baletti, karakteeritanssi sekä lastentanssi, joita hän itse opetti.

Ns. aamurouvien ryhmää Molin opetti koulunsa lopettamiseen saakka ja senkin jälkeen vielä 80-vuotiaana, kun naiset perustivat Tanssi jatkuu – Pelastakaa Balleriinat ry:n. Hän myös puvusti koulun näytökset ensimmäisestä toimintavuodesta viimeiseen.

Alusta lähtien Molinin koulussa vierailivat ulkomaiset opettajat opettamassa modernin tanssin tekniikoita, jazzia, steppiä ja balettia. Kansainvälisyys loi säihkettä koulun ympärille. Koulusta on ponnistanut muiden muassa kansainvälisesti maineikas koreografi Susanna Leinonen.

Molin puhui ruotsia ja suomea sekaisin. Hän oli sekä ylväs että rahvaanomainen, hauska, kipakka ja jäljittelemätön suustaan. Hänen luovat kielikuvansa osuivat tanssijan ytimeen joskus turhankin suoraan. Tanssioppilaitosten liitto valitsi Molinin vuoden tanssikasvattajaksi 2010. ”Jo oli aikakin”, hän kommentoi.

Molin rakasti opettamista, oppilaitaan ja tanssia kaikissa muodoissaan baletista streetiin ja kuperkeikkoihin. ”Toiset shoppailevat, toiset syövät, minä tanssin”, hän sanoi.

Elwa Molin oli neljän lapsen äiti, ja lapset saivat tottua siihen, että tanssikoulu oli äidin toinen koti. Molin esitti omaisilleen jo vuosia ennen kuolemaansa, että hänen hautajaisissaan soisi dixieland, jotta ihmiset lähtisivät sieltä iloisella mielellä. Hänet siunattiin Ylöjärven hautausmaahan ison omais- ja ystäväjoukon saattelemana jazzin sävelin.

Helena Hietaniemi

Kirjoittaja oli Elwa Molinin tanssioppilas.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet