Muistot

Pekka Niemelä 1935–2017

Kulttuuriantropologi

Kulttuuriantropologi Pekka Niemelä kuoli 27. tammikuuta 2017 Merimaskussa 81-vuotiaana. Hän oli syntynyt Turussa 12. maaliskuuta 1935.

Sodan aikana Niemelä oli sotalapsena Hallannissa, Etelä-Ruotsissa. Siellä hän ihastui pyökkimetsiin ja kumpuileviin maisemiin. Perhe asui pienessä kylässä. Ennen kuin Pekka meni leikkimään muiden lasten kanssa, hän pari viikkoa katseli piiloista, miten kylän lapset leikkivät.

Tuleva kulttuurien tutkija tutustui ensin sikäläiseen lasten kulttuuriin.

Niemelä aloitti koulun Ruotsissa, ja sodan loputtua Suomeen palattuaan hän jatkoi koulujaan ruotsin kielellä. Hän opiskeli sosiologiaa ja valtiotieteitä Åbo Akademissa. Sosiologian professori Knut Pipping oli sodan aikana tutkinut omaa komppaniaansa osallistuvalla havainnoinnilla, ja sitä menetelmää Niemeläkin käytti tutkimuksissaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Niemelä lähti sillinpyytäjäksi Pohjois-Islannin vesille rymättyläläisen aluksen mukana ja teki tutkimuksen miehistön toiminnasta ryhmänä. Tätä menetelmää hän käytti myöhemmissäkin tutkimuksissaan, mm. eteläjaavalaisessa kalastajakylässä ja USA:ssa navahointiaanien luona.

Etelä-Jaavalla kalastajakylän miehet lähtivät aina päiväksi suurilla yhteisveneillä kalastamaan ja naiset hoitivat kotia. Niemelä teki filmin siitä, miten lapset leikkivät päivisin. Tämän jälkeen hän halusi saada lisäoppia filmin tekemiseen. Hän haki opiskelijaksi Los Angelesiin UCLA:n filmikoulun koulutusohjelmaan, jossa opetettiin filmintekijöille antropologiaa ja antropologeille filmintekoa.

Kouluun ei sinä vuonna otettu yhtään uutta opiskelijaa, mutta Niemelä pääsi kouluun kalastajakylän lapsista tekemänsä elokuvan ansiosta. Niemelä arvosti opetusta ja opettajiaan. Myös vanhat konkarit, kuten esimerkiksi John Ford, tulivat mielellään mukaan opettamaan uusia filmintekijöitä.

Niemelä teki parikymmentä elokuvaa 1980- ja 90-luvuilla, yleensä eri tv-yhtiöiden rahoituksella. Hän kuvasi hippiliikkeen eri ryhmiä Pohjois-Kaliforniassa sekä Färsaarilla venekilpailua ja lunnien pyytämistä. Hän auttoi miesryhmää, lapsiryhmää ja erästä navahotaiteilijaa kuvaamaan navahointiaanien suurta alkoholinkulutusta. Tätä filmiä terveydenhuollon suunnittelijat käyttivät työssään.

Toisinaan häntä pyydettiin mukaan muiden tekijöiden filmiprojekteihin. Hän toimi esimerkiksi kuvaajana Rolling Stones -yhtyeestä kertovassa Gimme Shelter -elokuvassa.

Monessa Niemelän elokuvassa lähtökohtana oli musiikki. Hän teki elokuvan myös kuolemasta. Siinä kolme vanhaa kapteenia istuu korjattavana olevan vanhan Sigynin kannella ja muistelee myrskyjä, rakkauttaan ja kodin kaipuuta ennen kuolemaansa. Filmin jälkeen yleisö nousi hiljaisena seisomaan ja alkoi taputtaa.

Tämä elokuva sai ensimmäisen palkinnon Los Angelesin elokuvatuottajien kilpailussa. Filmin nimi oli Life is a Dream.

Pirkko Niemelä

Kirjoittaja on Pekka Niemelän puoliso.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet