Muistot

Kauko Valpola 1922-2017

Maatalousopettaja, agronomi

Maatalousopettaja, agronomi Kauko Valpola kuoli Kuopiossa 9. helmikuuta 2017. Hän oli syntynyt 15. helmikuuta 1922 Tuusulassa.

Valpola opiskeli agronomiksi kasvinviljelylinjalla Helsingin yliopistossa, ja aloitti työuransa Keski-Pohjanmaan maanviljelysseurassa.

Hän sai haastavan tehtävän vuonna 1953 Pellonraivaus Oy:n (myöhemmin Perusyhtymä) Rautalammin Rastunsuon tilanhoitajana. Se oli toinen Pellonraivauksen kahdesta suuresta suoviljelykokeilualueesta.

Elettiin sodan jälkeistä aikaa, jolloin lisää peltoja tarvittiin asutettaville siirtokarjalaisille ja rintamamiehille. Valpola johti uudisraivaus- ja koetoimintatyötä koko hankkeen kymmenvuotisen keston ajan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Suoprojekti herätti laajalti kiinnostusta, ja vieraita kävi tutustumiskäynneillä Yhdysvaltoja ja Neuvostoliittoa myöten. Nuori agronomi sai alaistensa arvostuksen, ja jotkut seudulla puhuvat vielä "Valpolan ajasta".

Sittemmin talouden vaatimusten muututtua alue oli turvetuotannossa, ja suota on palautettu luonnontilaan.

Toinen pitkäaikainen työpaikka oli vuosina 1964–1986 Muuruveden maatalousoppilaitoksen (nykyisin osa Savon ammatti- ja aikuisopistoa) maatalousopettajana ja osan ajasta apulaisjohtajana ja johtajana.

Valpola oli kouluttamassa parin sukupolven savolaisia maanviljelijöitä, maatalouskoneteknikkoja ja puutarhureita. Lähialueiden maatilat tulivat tutuiksi maatalousharjoittelijoiden tarkastuskierroksilla.

Valpola oli pidetty opettaja, joka suhtautui kunnioituksella oppilaisiinsa. Nämä ojensivat hänelle kerran omatekoisen "Vuoden opettaja" -pystin, joka pysyi kunniapaikalla työpöydällä.

Kauko Valpola oli sotiemme veteraani, joka lähti talvisotaan koulun penkiltä vapaaehtoisena. Sota ja useiden koulutovereiden menetys jättivät jälkensä, vaikka hän ei usein kokemuksiaan ääneen muistellut.

Hän palveli pioneerijoukoissa ja Itä-Karjalan sotilashallinnon paikallispäällikkönä, mistä ajasta ja kanssakäymisestä karjalaisten ihmisten kanssa jäi myös myönteisiä muistoja. Sotilasarvoltaan hän oli ylikersantti.

Kouluaikana Kokkolassa Valpola tutustui tulevaan vaimoonsa, Viipurista evakuoituun Maila Paateroon. Jatkosodan aikaan he olivat yhtä aikaa komennuksella Äänislinnassa Petroskoissa, jossa Maila palveli radiosähköttäjänä. Pitkän liiton viimeisinä vuosina Kaukon terveyden heiketessä puoliso toimi hänen omaishoitajanaan.

Nuorena Valpola oli innokas urheilija. Hän pelasi aikanaan suosittua jääpalloa sekä jalkapalloa Kokkolan Pallo-Veikoissa ja oli KPV:n johtokunnassa.

Myöhempiin luottamustehtäviin kuuluivat Muuruveden Osuuspankin, Pohjois-Savon Osuuspankkiliiton ja Koillis-Savon Navigaatioseuran johtokuntien jäsenyydet.

Auli Valpola

Kirjoittaja on Kauko Valpolan tytär.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet