Muistot

Sauli Takala 1941–2017

Filosofian tohtori

Emeritusprofessori Sauli Takala kuoli 15. helmikuuta 2017 liikenneonnettomuudessa Alajärvellä. Hän oli 75-vuotias, syntynyt 22. syyskuuta 1941 Vähässäkyrössä.

Takala oli kielenoppimisen, -opetuksen ja -arvioinnin sekä kielikoulutuspolitiikan kehittämisen ja tutkimuksen uranuurtaja Suomessa. Hän väitteli filosofian tohtoriksi Illinoisin yli­opistosta 1984. Tutkijana hän aloitti jo 1966 Jyväskylän yliopistossa, jossa hän toimi ensin Kasvatustieteiden tutkimuslaitoksessa, myöhemmin Soveltavan kielentutkimuksen keskuksessa. Hän oli sekä Vaasan yliopiston että Åbo Akademin kunniatohtori.

Sauli Takala saavutti mainetta erityisesti kielitaidon arvioinnin asiantuntijana: hän oli pitkään useiden arviointitutkimusten johtotehtävissä ja monien kielitutkintojen kehittäjänä sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

Eläkkeelle jäätyäänkin Takala toimi aktiivisesti useissa Euroopan neuvoston hankkeissa sekä Ealta-arviointijärjestössä, jonka perustajäseniä hän oli.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Takalan erityisosaamista oli eurooppalaisen viitekehyksen kehittäminen ja soveltaminen. Hän oli myös kehittämässä opetussuunnitelmia useissa maissa.

Sauli Takala oli ylioppilastutkintolautakunnan jäsenenä 1986–2000 ja jatkoi ylioppilastutkinnon kielikokeiden kehittämistehtävissä sen jälkeenkin.

Hänellä oli ratkaisevan tärkeä rooli uusimman tutkimustiedon soveltamisessa kielikokeiden laatimiseen ja valmisteltaessa kielikokeiden arvosanojen linkitystä viitekehyksen taitotaso­kuvauksiin. Monet hänen arvokkaat käytännön neuvonsa ovat kokeiden laadunvarmistuksen lähtökohtina.

Takala teki pitkäjänteistä työtä koulujen kieliohjelmien monipuolistamiseksi, ilmaisi usein huolensa liiallisen valinnaisuuden seurauksista ja kannusti kielenopetuksen menetelmien uudistamiseen. ”Pidä huoli toiminnan mielekkyydestä ja tulosten onnistumisesta niin motivaatio pitää huolen itsestään”, hän viestitti kieltenopettajille.

Hän myös kehotti opettajia suhtautumaan oppilaisiinsa ensisijaisesti kielenkäyttäjinä eikä kielenoppijoina. Tätä perintöä kannattaa vaalia.

Takala oli sydämellinen, innostava, avulias ja kyvykäs tutkija sekä kymmenien opinnäyte­töiden ja väitöskirjojen ohjaaja ja vastaväittäjä niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Hän oli itse aina innostunut oppimisesta: tätä kuvaa hyvin se, että hän käytti jo kouluikäisenä kesälomansa sanakirjan lukemiseen.

Kaksikielinen Vaasan seutu oli hänelle tärkeä ympäristö, josta tulikin hänen eläkepäiviensä tukikohta. Sauli Takala oli suuri musiikin ja oopperan ystävä, joka osasi yhdistää vierailut suuriin oopperataloihin lukuisiin työmatkoihinsa. Retket Lappiin ja mökki Vaasan saaristossa olivat myös hänelle rakkaita.

Hän omasi laajan sivistyksen ja oli erinomainen keskustelija.

Ari Huhta

Taina Juurakko-Paavola

Karita Mård-Miettinen


Kirjoittajat ovat Sauli Takalan entisiä työtovereita.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet