Muistot

Jaakko Linnankivi 1930–2017

Opetusneuvos

Opetusneuvos Jaakko Linnankivi kuoli pitkäaikaiseen sairauteen Helsingissä 6. helmikuuta 2017. Hän oli 86-vuotias, syntynyt Viipurissa 26. maaliskuuta 1930.

Linnankivi valmistui ylioppilaaksi Lahden lyseosta 1949, kansakoulunopettajaksi Jyväskylässä 1952 ja filosofian maisteriksi Helsingissä 1964. Jaakko Linnankivi toimi opettajana Anjalassa ja Helsingin maalaiskunnassa sekä kansakoulun johtajana Espoossa.

Työskennellessään ylitarkastajana Kouluhallituksessa ja opetusneuvoksena Opetushallituksessa Linnankivi osallistui merkittävien koulu-uudistusten valmisteluun ja oli jäsenenä peruskoulun opetussuunnitelmakomiteassa, opettajanvalmistuskomiteassa sekä oppikirjatoimikunnassa. Virkamiesuransa ohella hän toimi myös opettajana Helsingin yliopiston opettajankoulutuslaitoksella.

Linnankivi piti tärkeänä sekä kansainvälisyyskasvatusta että kieli- ja kulttuurivähemmistöjen oikeutta oman äidinkielen opetukseen ja omaan kulttuuriin. Hän näki, että jokaisella lapsella tulee olla oikeus omaan kieleensä ja kulttuuriinsa ja että äidinkielen opetus turvaa pohjaa lasten suotuisalle kehitykselle.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Linnankivi oli käynnistämässä saamenkielen ja romanikielen opetusta Suomessa ja edisti äidinkielen opetuksen järjestämistä kaikille kielivähemmistöille peruskoulussa.

Karjalalla oli erityinen asema evakkopoika Jaakko Linnankiven sydämessä. Hänelle oli tärkeää osallistua aktiivisesti karjalaisia juuria vaalivaan yhdistystoimintaan ja lukuisille synnyinseudulleen suuntautuville retkille, ”juurimatkoille”. Linnankivi oli myös vuosia Karjalassa ja Kymenlaaksossa toimivan, sukuunsa liittyvän William ja Ester Otsakorven säätiön hallituksen jäsen.

Linnankivi oli sotilasarvoltaan reservin majuri. Hän osallistui maanpuolustuskurssille ja piti kuolemaansa saakka yhteyttä reserviupseerikoulun aikana syntyneeseen ystäväpiiriin.

Vapaa-aikanaan Linnankivi nautti kasvitarhan viljelystä, ja erityisen lähellä hänen sydäntään oli ruusujen kasvatus. Luonto, musiikki ja valokuvaus olivat oleellinen osa hänen elämäänsä. Lapsilleen, lastenlapsilleen ja lapsenlapsenlapsilleen hän oli huolehtiva, kannustava ja huumorintajuinen isä ja ukki.

Anssi Linnankivi

Riitta Linnankivi


Kirjoittajat ovat Jaakko Linnankiven lapsia.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet