Muistot

Pertti ”Pepsi” Paloheimo 1930–2017

Urheilu- ja yritysjohtaja

Urheilu- ja yritysjohtaja Pertti ”Pepsi” Paloheimo kuoli 5. helmikuuta 2017 Tampereella. Hän oli syntynyt 11. kesäkuuta 1930 Pispalassa.

Pertti Paloheimo oli lähtöisin Tampereen Pispalasta – asia, jota hän muisti korostaa koko elämänsä esittelemällä usein itsensä ”P. Paloheimo, Pispalan Tarmo”. Lukuisalle ystävä- ja tuttavapiirille hän oli yksinkertaisesti Pepsi.

Viittauksella Pispalan Tarmoon Paloheimo samalla korosti elinikäistä urheiluharrastustaan ja nuoruusvuosiensa urheiluseuraa. Hän oli aikanaan liike-elämän monitoiminen suurvaikuttaja työskennellen muun muassa Aura- ja Tapiola-yhtiöiden, Perusyhtymän ja YIT:n johtotehtävissä.

Paloheimo oli myös poliittisen elämän taustavaikuttaja, ei vähiten siksi, että hän oli presidentti Urho Kekkosen tukimies.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Unohtaa ei sovi sitäkään, että hän oli aikansa tiedonvälityksen voimahahmo, Yleisradiossa pääsihteerinä ja sekä TV1:n että TV2:n johtajana.

Urheilujohtajana Paloheimo kuului valtakunnan eliittiin. Urheilun monissa luottamustehtävissä hänen voimansa oli erityisesti siinä, että hän tunsi johdettavan substanssin poikkeuksellisen hyvin.

Se näkyi myös ilmiömäisessä muistissa, joka oli valttia urheilua koskevissa tietokilpailuissa.

Olympiakomitean hallituksen jäsenyys vei Paloheimon Suomen olympiajoukkueen ylijohtajan tehtäviin sekä Montrealin että Moskovan kisoissa. Hänen positiivinen kiinnostuksensa monenlaisiin yhteiskunnan toimintoihin johdatti hänet myös Lasten Päivän säätiön johtoon.

Paloheimossa ilmennyttä yhteiskunnallista talkoohenkeä kuvaa hyvin myös ekumeenisen kirkon aikaan saaminen Saariselän lomakeskukseen. Saariselällä sijaitsee myös Pepsin legendaarinen suksimuseo.

Paloheimo oli näkyvästi ja täydestä sydämestä mukana myös erilaisissa kuntourheilutapahtumissa, sekä niiden järjestelyissä että osanottajana.

Hän osallistui maratonjuoksuihin ja ennen kaikkea lukuisiin ulko- ja kotimaisiin laturetkitapahtumiin, kuten Finlandia- ja Pirkan hiihtoihin.

Paloheimo oli niin ikään perustajana monissa kuntoilutapahtumissa, esimerkkeinä Sulkavan soudut ja Saariselän Vaskoolihiihto.

Paloheimo oli viimeisiin aikoihin saakka loppumattoman kiinnostunut ja positiivisella tavalla utelias ympäristöstään ja yhteiskunnasta. Kun hyvä idea syntyi, hän keräsi nopeasti joukon samanmielisiä ystäviä ja lähti rohkeasti toteuttamaan ideaa.

Samalla tavalla hän oli kiinnostunut myös laajasta ystäväpiiristään ja kantoi huolta heidän murheistaan vielä silloinkin, kun heistä ei voinut odottaa mitään hyötyä itselleen.

Lojaalisuus ystäviä kohtaan olikin yksi Pepsin arvokkaimmista ominaisuuksista. Ystävien joukossa hän oli yleensä keskipiste, keskustelun johtaja, omaperäisen, mutta aina hyväntahtoisen huumorin viljelijä – sanan myönteisessä mielessä todellinen renessanssiruhtinas.

Pepsin tunteneet muistavatkin hänet loistavana tarinankertojana, jonka tarinat jäävät ajan ohentaminakin pysyvästi muistoihimme.

Aulis Aarnio

Markku Järvinen


Kirjoittajat ovat Pepsi Paloheimon pitkäaikaisia ystäviä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet